Ma elkezdődik a fűtési időszak

fűtési, szén Fotó: Pixabay

Országosan szeptember 15-én elkezdődik a hivatalos fűtési időszak. Erre az időpontra az épületek fűtésszabályozóit készenléti állapotba helyezik.

hirdetés

A szolgáltatás színvonalának és az üzembiztonság hatékonyságának javítása érdekében a fűtési szezonon kívül a nyár folyamán több, előre eltervezett karbantartási munkálatot végzett el a FŐTÁV Zrt. a hálózaton. A társasházak által az épületeken belüli végzett felújítások és munkálatok után – a fűtési szezon elindulásakor – a lakóközösségeknek érdemes ellenőrizniük a fűtési rendszert. A fűtésszolgáltatás valamennyi társasház esetében automatikusan indul el, amennyiben ezt a külső hőmérséklet indokolttá teszi.

hirdetés

A 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendeletben foglaltak szerint a fűtési időszak az év szeptember 15. napja és a következő év május 15. napja közötti időszak. Emiatt szeptember 15-étől a FŐTÁV a fűtésszolgáltatást az egyes lakóközösségek üzemviteli megállapodásában rögzített értékekhez igazodva indítja el automatikusan. Ez azt jelenti, hogy a hőközpontokat szabályozó elektronika a külső hőmérséklet változása szerint automatikusan kapcsolja ki és be a fűtést.

Az épület képviselőjének, vagy hőszolgáltatási megbízottjának írásban közölt megrendelésére természetesen továbbra is lehetséges eseti rendelkezéssel eltérni az üzemviteli megállapodásban foglaltaktól. A FŐTÁV azonban felhívja a figyelmet, hogy a felhasználói közösség és a távhőszolgáltató között létrejött üzemviteli megállapodásban foglaltaktól eltérő eseti rendelkezéssel történő fűtés indítása, leállítása szeptember 15-október 14. közötti időszakban kizárólag 1 alkalommal díjmentes. Minden további, illetve egyéb időszakban igényelt „eseti rendelkezés” térítés köteles. Az eseti rendelkezés nyomtatvány megtalálható a szolgáltató honlapján, a www.fotav.hu webcímen.

Érdemes a lakóközösségeknek odafigyelni arra, hogy a társasházakban végzett nyári karbantartási, vagy falújítási munkák végeztével a fűtési berendezések megfelelően a helyükre kerültek e. Illetve például a radiátorok szelepeit kinyitották-e, mert enélkül a fűtési rendszer feltöltése nem lehetséges.

A korszerű automatikus kapcsolási technológia alkalmazásával a közösségek csökkenthetik a felesleges energiafogyasztást. így időt, pénzt takaríthatnak meg. Egyben még jobban kímélik a környezetet. A távfűtés ugyanis az egyik legkörnyezetkímélőbb fűtési technológia. Alkalmazása élhetőbb városi környezetet, a fűtési idényben is tisztább levegőt és biztonságosabb otthonokat eredményez.

A FŐTÁV Zrt. modellszámítása szerint csak Budapesten minden 10 ezer, gáz- vagy fafűtésről távhőre váltó háztartás és közület évi mintegy 47 tonnával csökkentené a fűtési eredetű károsanyag-kibocsátást. Köztük mintegy 27 tonnával a nitrogénoxid-, illetve 3 tonnával a kéndioxid-szennyezést. Nem beszélve az évi 8000 tonna üvegházhatásért részben felelős széndioxidról – tájékoztatott a FŐTÁV Zrt.

hirdetés