A Fidesz-frakció értékelte a közgyűlés megvitatott pontjait

közgyűlés értékelő, fidesz Fotó: Körös Hírcentrum

A Fidesz-frakció általában év végén szokott összefoglalót tartani, értékelést adni. A mostani közgyűlés viszont a munkaterv szerinti utolsó közgyűlése volt az 5 éves ciklusnak és ezzel kapcsolatban tartottak egy nem hagyományos összefoglalót.

hirdetés

Szó esett a Békéscsaba 2019-es költségvetés fél éves beszámolójáról is. Dr. Ferenczi Attila tanácsnok elmondta, hogy bár minden ilyen beszámoló pillanatkép hiszen a bevételek, valamint a kiadások nem egy időben jelennek meg, mégis elmondható, hogy a város költségvetése stabil. A terveknek megfelelően működik, egyetlen kivétel a vagyoni bevételek az időarányos alapi teljesülése.

Az adóbevételek alakulása viszont jó volt, 215 millió forinttal terveztek többet, mint 2018-ban és már 224 millió forinttal haladták meg a tavalyit. A város fejlődésének köszönhetően nőttek az adóbevételek a 2017-2018-as időszakban. Az iparűzési adó mellett az építményadó és a gépjárműadó bevétele is nőtt. Utóbbi azt jelzi, hogy a lakosság anyagi ereje, vásárlási lehetőségei nőnek. Az építmény adó pedig azt mutatja, hogy a gazdasági szereplők egyre több új ingatlant építenek, és beruházásokat hajtanak végre.

Az M44-es út műszaki átadása október 2-án lesz, ami egy gyorsabb fejlődést is lehetővé tesz Békés megye számára. Nem titok, hogy sok befektető azért fordult meg, mert ilyen úton, ilyen körülmények között itt nem célszerű a beruházás. Sajnálatos módon a Lencsési lakótelepet a Kétegyházi úttal összekötő, a belvárost tehermentesítő út az Építők útja, 350 millió forintos forrásigény miatt nem jöhetett létre, amit a város csak hitelből tudott volna finanszírozni.

A közgyűléseken többször vitatott anyaggödörrel kapcsolatos előterjesztés elfogadásra került. Viszont az útépítéseknél, például a Tölgyfa utcán és a ruhaiparinál komoly föld és törmelékmennyiség halmozódott fel, amit vállalt határidőre el kell szállítani a helyszínről és felmerült, hogy a gödröt töltik fel vele, de végül a közgyűlés nem fogadta el a kezdeményezést. A Wienerbergerrel és a Körös Menti Vízgazdálkodási Társulással fognak megegyezni, hogy a kivitelező hova szállítsa a törmeléket.

A békéscsabai Gyermekélelmezési Intézmény egy korábbi megkeresésében bérfejlesztésre kértek plusz forrást a várostól, mivel a munkavállalók minimálbért kapnak, miközben kötelező feladatellátásban vesznek részt – mondta el Bíró Csaba képviselő. A munkavállalók nettó 90 ezer forintot keresnek havi szinten, kiegészítésként fél évvel tudják megemelni a bérüket havi 20 ezer forinttal.

A Szigligeti utcai Óvoda tanuszodájának működésével kapcsolatban született döntések is megvitatásra kerültek. Az uszoda ügye évek óta kérdéses, de mára döntés született és az óvodások nemsokára birtokba vehetik a megújult létesítményt. Minden hatodik életévét betöltött óvodás egy 10 alkalmas vízhez szoktatásban vehetett eddig részt. Ezt részben pályázatból, és az önkormányzat saját forrásából fizették. A feladatot az Előre Úszóklubbal közösen látták el.

A Judo Egyesület jelenleg használt területe nem fedezi azokat az igényeket, nem rendelkezik megfelelő infrastruktúrával, arra hogy a napi edzéseket biztosítani tudják, így ők kikerülnek a Sportok Házából. Az eddig használt területre már rengeteg jelentkező van, annak ellenére, hogy még nem indult meg a kilapítása az új helynek. De így a judósok egy évtizedes problémája oldódik meg, amit nehezen tudtak eddig kezelni.

A Ligeti sor 16. szám alatti óvodát is fejlesztik, valamint a Trefort u. 2. szám alatti kollégiumot is felújítják, TOP-os pályázatból, amit önerőből egészítettek ki hatvan-hatvankét millió forint körüli összeggel. A fejlesztésre jövőre kerül sor. A Modern Városok Programon belüli Munkácsy Negyed fejlesztésnél a pályázati anyag is megszavazásra került.

Végül Hanó Miklós a Fidesz-frakció elmúlt öt évére is visszatekintett. Elmondta, hogy ez alatt az idő alatt mindig arra törekedtek, hogy a város működjön, a kötelező feladatokat kellő körültekintéssel elássa. Kiemelten támogatták nem kötelező feladatként a kultúrát valamint a sportot.

A költségvetést is mindig megszavazták az elmúlt öt évben, míg az ellenzék ezt nem tette meg. Az elmúlt időszakban energetikai fejlesztésekre, kerékpárutak létesítésére, óvodákra, az egészségház fejlesztésére fordítottak 16 milliárd forintot.

hirdetés