Európai Madármegfigyelő Napok Békés megyében is

európai Fotó: Orbán Zoltán/MME

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 5-6-án kerül sor. A programhelyszínek folyamatosan bővülnek.

A rendezvény egyrészt európai szintű információgyűjtést tesz lehetővé az őszi madárvonulásról, másfelől az ingyenes országos eseményekkel sokakat szólíthatnak meg és csábíthatnak ki a szabadba a szakemberek. A program magyarországi koordinátora a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), mint a BirdLife International hazai képviselője.

hirdetés

Az akció egyben verseny is az európai államok között. A játékban a helyszínek, a résztvevők, és a látott madarak száma alapján értékelik a résztvevő országokat. A legmagasabb számokat elérők nyernek. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.

Az EMN során begyűjtött megfigyelési adatokat 2017 óta egy online felületen várják, mely az alábbi linken érhető el ide kattintva. A szervezet kéri, hogy ezt használja mindenki. Ennek használata egyszerű, csak a szokásos adatokat kell kitölteni, végül a “Küldés” gombra kattintani. A felület okostelefonon is tökéletesen működik, akár terepen is kitölthető, körülbelül egy percet vesz igénybe. Az e-mailben, vagy a régi táblázatos formában vagy telefonon küldött adatokat nem tudják fogadni. A beküldött részvételi és megfigyelési adatokat vasárnap 16-17 óra között összesítik, majd 17 órakor továbbítják a nemzetközi koordinációs központba, aminek évről-évre más ország ad otthont.

Akkor is részt vehet a madármegfigyelésben, ha valaki nem kíván szervezett túrához csatlakozni. Meg lehet számolni a kert vagy a közeli park és erdő madarait, majd ezeket az észlelési eredményeket eljuttatni. Így bárki egyéni részvételével is hozzájárulhat Magyarország sikeres részvételéhez.

A programhelyszínek listája folyamatosan bővül.

Békés megye

  • Helyszín: Biharugra, Biharugrai-halastavak
  • Időpont: október 5. (szombat), 9.00-14.00 óra
  • Program: Madármegfigyelő túra a halastavakon
  • Találkozó: Biharugra, Bihari Madárvárta, 9.00 óra
  • További információ: Tóth Imre 30/645-0613, Tőgye János 30/523-7080