Erős évet zárt tavaly a hazai mezőgazdaság

egységes, mezőgazdasági, nagy, 2021, afrikai, mezőgazdaság, őszi, kárenyhítési, kárenyhítő Illusztráció: Pixabay

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös szakmai kiadványa arra vállalkozik, hogy átfogó tájékoztatást adjon a magyar mezőgazdaság 2018-ban elért eredményeiről.

hirdetés

Magyarország különleges természeti adottságainak köszönhetően évszázadok óta jelentős és világszerte elismert mezőgazdasági termelést folytat. Ennek megfelelően az agrárgazdaság a magyar nemzetgazdaság kiemelkedő fontosságú, stratégiai ágazata, amely jelentős hányadát a hazai élelmiszeripar dolgozza fel.

hirdetés

2010-2018 között hazánkban bővült az agrárium a leggyorsabb ütemben az Európai Unióban, a kibocsátás folyó áron másfélszeresére, 1686 milliárd forintról 2720 milliárd forintra növekedett. Így lépésről lépésre sikerült közelebb kerülnünk a nyugat-európai versenytársainkhoz. Az agrárexport értéke 2010 óta szintén a másfélszeresére, 5,8 milliárd euróról 8,7 milliárd euróra emelkedett. A magyar gazdák termékei tehát egyre keresettebbek a külföldi piacokon is. A mezőgazdaság erősödése az élelmiszeriparra is jó hatással volt.

Évente közel 500 milliárd forint közvetlen és nemzeti támogatás járul hozzá az ágazati szereplők jövedelmének stabilizálásához, a kockázatok csökkentéséhez és finanszírozási helyzetük javításához. A Vidékfejlesztési Program segítségével pedig összességében mintegy 1 300 milliárd forinthoz jutnak hozzá főként a mikro-, kis és közepes vállalkozások, családi gazdaságok. Valamint olyan munkaerő-igényes ágazatok, mint az állattenyésztés, a kertészet vagy az élelmiszeripar. A program kiemelkedően magas – az uniós átlagnál nagyobb – arányban, több mint 50 százalékban a beruházások megvalósulását szolgálja. Az eredményeket áttekintve kijelenthető, hogy a hazai mezőgazdaság egyre erősebb, és jelentősége növekszik.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

hirdetés