Egy jó ügy mellé bátran sorakoznak fel a cukrászok

cukrászok Fotó: Körös Hírcentrum

Az összefogás és a jótékonykodás már évek óta fontos feladat a megyei cukrászok számára. Erről, az Ország Tortája kiválasztásáról, valamint a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete munkájáról beszélgetett tudósítónk Erdélyi Balázzsal, az ipartestület szakmai elnökével, Juhász Zoltánnal, az Ausztráliai és Békési Polgárok Egyesületének elnökével és D. Nagyné Kecskeméti Nórával, az egyesület sajtóreferensével.

hirdetés

Az Ország Tortáját idén 13. alkalommal választották ki. Összesen egy bő féléves munka előzi meg azt a pillanatot, amikor augusztus 20. környékén a lakosság is megkóstolhatja az aktuális győztest. Fontos ez a verseny, mert a szabályoknak köszönhetően egészséges és természetes alapanyagokból készült tortákat ismerhet meg az ország. 30-40 nevezés érkezik évente, a végső fordulóba öt torta jut be. Ezután ezek a döntős cukrászok tanácsokat kapnak a szakmai zsűritől, végül következik egy élőmunkás döntő. A győztes tortáról rengeteg segédanyag készül, ami alapján országszerte el tudják készíteni. A Magyarország Cukormentes Tortája egy újabb kezdeményezés. Azért indult, hogy a cukorbetegségben szenvedők se maradjanak ki ebből az élményből. Nehezebb feladat ez a cukrászoknak, viszont évről évre jobb, finomabb, és mindenképpen egészséges torták érkeznek.

hirdetés

Az ipartestület számára a legnagyobb kihívás a közelmúltban az új székház kialakítása, felújítása volt. Erdélyi Balázs február óta a testület elnöke, ezért ezeket a munkálatokat tekinti eddigi legfontosabb feladatának. Viszont ehhez is szükség volt a cukrászok összefogására, támogatására az utolsó simításoknál. Juhász Zoltán is kiemelte, hogy folyamatosan ezt tapasztalja a szakmában. Amikor akár a defibrillátorra, akár a koraszülöttmentő támogatására kért segítséget, rengetegen mellé álltak.

A gyűjtés, jótékony összefogás most sem áll meg, az Ausztrál Jótékonysági Estet például idén már másodszor szervezik meg. A rendezvény nyereségét ezúttal is a Békés Megyei Központi Kórház Gyermekosztályának ajánlották fel. De szeretnék még más formában is támogatni az intézményt. Az alapítvány újra részt vehet az International Festival Bazaar nevű, a gyermekeket támogató jótékonysági eseményen. A Bécsben november 23-án megrendezésre kerülő vásáron hungarikumokat és magyar érdekességeket mutathatnak be, minden kiállító ország a saját kincseit. Minden eladott tárgy után a befolyt összeg egy jótékonysági alapba kerül, amely szétosztásáról a szervező ENSZ Women’s Guild dönt.

Tavaly az ausztrál nagykövetség meghívására vett részt az alapítvány. Ráadásul külön megtisztelő volt, hogy Juhász Zoltánt kérték fel a sárgarépatorta elkészítésére, ami az ausztrálok nagy kedvence. Ezzel idén is készülnek majd. Bár most már nem tudják kérvényezni, hogy a gyermekosztályt is támogassák a nemzetközi rendezvény bevételéből, jövőre ezt is mindenképpen szeretnék elérni.

Az Erdélyi Balázzsal, Juhász Zoltánnal és D. Nagyné Kecskeméti Nórával készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés