EDWARD: Európai nap halálos közlekedési baleset nélkül

Kétegyházán, Vésztőn, idős, garázdaság, szeghalmon, idős, alkalmi, Muronyban, körözés, önkormányzati, sarkadon, láncra, kétegyházi, szarvason, gyalogost, lányt, magyarbánhegyesen, kerekegyházi, szabálysértés, tótkomlóson, Lopás, rendszámát, jogosítvány, Szeghalmon, ittas, tetris, Gyulán, elfogás, elhajtott, rendőrei, csalás, bélmegyeren, lőkösháza, újkígyóson, azonosító, police, bűnügy, rendőrség, őrizetbe, fehér, békéscsabán, közlekedési, tótkomlóson Fotó: Pixabay

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) 2019-ben is meghirdette az EDWARD Napot. A kezdeményezés célja, hogy szeptember 26-án senki ne veszítse életét Európa közútjain. Az EDWARD mozaikszó, az European Day Without a Road Death (Európai Nap Közúti Áldozatok Nélkül) szavak kezdőbetűiből tevődik össze.

A TISPOL az EDWARD Nap alkalmával azt szeretné elérni, hogy valamennyi úthasználó gondolkodjon el: mennyire veszélyes lehet a közúti közlekedés, milyen kockázatok érhetik őt a mindennapi közlekedés során, és gondolja át azt is, hogy saját magatartása milyen veszélyhelyzeteket idézhet elő mások számára, és hogyan lehet ezeket a kockázatokat csökkenteni.

A szervezők arra kérnek mindenkit – gyalogosokat, kerékpárosokat, gépjárművek és egyéb közúti járművek vezetőit, önkormányzatokat, tanintézeteket, valamint mindazokat, akiket érint és érdekel a közúti biztonság ügye –, hogy csatlakozzon hozzájuk, tegyen fogadalmat, és ezzel, valamint felelős közlekedési magatartás tanúsításával, hangoztatásával támogassa az EDWARD projekt célkitűzéseit.

A regisztrálásra, és ez egyéni csatlakozásra a projectedward.eu honlapon nyílik lehetőség. Ugyancsak itt tehetnek fogadalmat arra, hogy megtartják a biztonságos közlekedéshez nélkülözhetetlen szabályokat, és erre másokat is ösztönöznek.

A fogadalomtétel során az érintett ígéretet, szándéknyilatkozatot tesz arra vonatkozóan, hogy:

 • emlékeztetni fogja a családtagjait, barátait és kollégáit, hogy fordítsanak még nagyobb figyelmet az utakon;
 • felkapcsolja a járművön a világítást;
 • amikor autót, motorkerékpárt vezet vagy kerékpárt használ, olyan óvatosan közlekedik, ahogy csak tud, a szabályokat betartja;
 • még jobban figyel a gyalogosokra, kerékpárosokra, gyerekekre, idősebbekre és a lovasokra is;
  megengedett és biztonságos sebességgel közlekedik;
 • ellenőrzi a gumiabroncsokat;
 • kiemelt figyelemmel közlekedik iskolák közelében és olyan helyeken, ahol sok a gyermek;
 • nem vezet, ha alkoholt vagy vezetésre hátrányosan ható szert fogyasztott;
 • előre tekint, és nem megy közel a másik járműhöz;
 • mindig figyel arra, hogy be legyen kapcsolva a biztonsági öv és a vele utazóké is;
 • nem használja a mobiltelefont, mialatt vezet;
 • vezetés során kizárja a külső és belső zavaró tényezőket, csak a vezetésre koncentrál;
 • jó példát mutat az utasainak azzal, hogy nyugodtan és biztonságosan vezet;
 • ha utas, meggyőződik arról, hogy a járművezető alkalmas a jármű vezetésére.

A TISPOL együttműködők millióival kívánja megvalósítani, hogy 2019. szeptember 26-án valóban egyetlen tragédia se következzen be az európai utakon. A szervezők az előző évek tapasztalataira építve úgy gondolják, hogy az EDWARD jelentős mértékben hozzájárulhat a közúti balesetek, a tragédiák és a súlyos közúti közlekedési balesetek további csökkentéséhez.

Forrás: police.hu

edward
Forrás: police.hu