Pályázat útján épül a piac Sarkadkeresztúron

sarkadkeresztúri piac alapkőletétel Fotó: Körös Hírcentrum

Sarkadkeresztúron, megpályázott támogatásból alakítják ki a piacteret, melynek alapkőletételére kedden került sor. Bár már folynak a munkálatok, az alapkő elhelyezésére csak most került sor, ünnepélyes keretek között. A község polgármestere szerint ezzel a beruházással mérföldkőhöz érkeztek.

hirdetés

Dr. Bakucz Péter, Sarkadkeresztúr polgármestere elmondta, hogy a 15 évvel ezelőtti sportesemények számára épített csarnok előtti betonozott részen valaha piactér volt, ami a sportcsarnok építésekor elbontásra került és parkolónak lett kialakítva.

hirdetés

Annak ellenére, hogy funkcióját már nem látta el a község lakói számára a terület nem szűnt meg piactérnek lenni. Amikor ez a lehetőség felmerült, nem is gondolkodtak azon, hogy benyújtsák-e a pályázatot. A beruházás keretében 64 millió forintból valósul meg a 200 négyzetméteres piac épületének felhúzása.

Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Takács Árpád kormánymegbízott beszédében elmondta, hogy Békés megye-szerte újulnak meg a hidak, utak, oktatási intézmények, óvodák, bölcsődék. Békéscsabán kívül pedig fontos ezekről is hírt adni. Az M47-es tervezése is folyamatban van, aminek átadását követően Sarkadkeresztúrra is könnyebb lesz eljutni Békéscsabáról.

A kereskedelem és az ipar emelkedésének szempontjából nagyon fontos, hogy fejlődjön az infrastruktúra. A kormány célja, hogy működjön az ország gazdasága és rendelkezésre álljanak az erő- és energiaforrások. Épp ennyire jelentős egy piac megépítése is, hiszen az is egyfajta intézmény, ami a vásárláson túl egyfajta közösségi élményt is nyújt.

Ahogyan a közszolgáltatások, kisebb településekre való eljuttatására is hangsúlyt kell fektetni. Hiszen az ott élők számára ez nagy könnyebbséget jelent. Az új személet éppen abban áll, hogy helybe visszük az infrastruktúra, a közigazgatási fejlesztéseket amelyek a kistelepülésen élők érdekeit szolgálja.

Ha minden igaz, december 31-el használatbavételi engedéllyel fog már rendelkezni az önkormányzat, ami azt jelenti, hogy akár el is indulhat a piac működése – tette hozzá Takács Árpád, aki elmondta azt is, hogy valószínűsíthetően a környéken élő őstermelők fogják itt árusítani a termékeiket, ahogyan azt más városokban, községekben is teszik.

Dr. Kovács József országgyűlési képviselő szerint is egy városnak fontos eleme a piac. Hiszen a római birodalomban idejében is egy nagyon fontos találkozóhely volt. De sokkal fontosabb, hogy a piacok újraélesztését azért kezdték el közel tíz évvel ezelőtt, hogy a figyelmet a helyi termékekre fordítsák.

Egy kétezer négyzetméteres területen húzzák fel a kétszáz négyzetméteres energetikailag korszerű fedett csarnokot, mely valamilyen szintű szabadtéri lehetőség is nyitva áll. A szinte kivétel nélkül helyi termelésű biotermékeket árusító csarnokba bárki eljöhet majd vásárolni. A kormány szeretné biztosítani az egészségesebb életmód lehetőségét.

Tíz évvel ezelőtt kifejlesztették az úgynevezett Minta Menza Programot, tette hozzá dr. Kovács József. Hiszen nem mindegy, hogy a kisgyermekek mit fogyasztanak. A Programban biztosítják a számukra az egészségesebb ételeket, valamint a tartósítószerrel terhelt élelmiszerekre pedig magas adókat vetettek ki, épp ahogy a dohánytermékekre is. Szorgalmazzák, hogy az emberek többet sportoljanak kezdve a kisgyermekek testnevelés óráival, hiszen az elhízás is nagy probléma Magyarországon.

hirdetés