Száz éven belül elérhető az élelmiszer-önellátás a Marson

marson Fotó: NASA/JPL

Száz éven belül elérhető az élelmiszer-önellátás a Marson – állítják amerikai kutatók egy provokatív új tanulmányban. Azt vizsgálták, milyen technológiai stratégiák és források szükségesek, hogy egy egymillió fős populáció a vörös bolygón minimálisan el tudja látni magát élelemmel.

A tanulmány a New Space: The Journal of Space Entrepreneurship and Innovation című tudományos folyóiratban jelent meg. A kutatók modellezték a népességnövekedést, az emberek kalóriaszükségletét, a földhasználatot. Megbecsülték a különböző lehetséges élelmiszerforrásokat. Modellezték azt is, hogy a Földről biztosított élelmiszerekről miként, mennyi idő alatt lehet átállni a vörös bolygón helyben termelt élelmiszerekre.

Az Egymillió embert élelmezni a Marson című tanulmányban a vörös bolygón élő emberek étrendjéhez egy olyan modellt vettek alapul, amely növényekre, rovarokra és sejtkultúrákból előállított agrártermékekre épül. „Tiszta” húsra és halra, algára, tyúkmentes tojásra és tehénmentes tejre – épül. Kevin Cannon és Daniel Britt, a Közép-Floridai Egyetem kutatói számításba vették az élelmiszertermeléshez szükséges energia, víz és más rendszerek nagyságát is.

„Az emberek túléléséhez szükséges minimális kalória- és táplálékmennyiség biztosítása bármely holdon vagy bolygón lévő település esetében nélkülözhetetlen tevékenység. Ezen felül azonban minden más kereskedelmi tevékenység lehetne” – idézte a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportál Ken Davidiant, a New Space folyóirat főszerkesztőjét. Davidian a kereskedelmi célú űrszállítmányozás területén dolgozik több mint 30 éve – írja az MTI.