Ismét Streetfighter Nap lesz Mezőberényben

streetfighter Fotó: Körös Hírcentrum

Szeptember 28-án ismét a motorosok foglalják el Mezőberényt. Idén már 14. alkalommal szervezik meg a Streetfighter Napot a Liget téren. A rendezvényről Szikora Andrással, a Motorosok Baráti Köre Mezőberény Egyesület elnökével, valamint az esemény több fellépőjével beszélgettünk.

2005 óta lassan minden évben állandó program Mezőberényben a Streetfighter Nap. Ekkor az ország legkiválóbb stunt riderei gyűlnek össze a megyében, hogy egy szezonzáró gumifüstöléssel kápráztassák el a motoros és a nem motoros közönséget egyaránt. Mivel ez nem egy verseny, itt az egyébként profi riderek szabadabban, sokszor magabiztosabban mutatják be, mit is tudnak. Kezdetektől a határok feszegetése volt a cél, viszont nem a közúton, hanem egy rendezvényen, biztonságos keretek között. Az első alkalommal 12 fellépőjük volt, ezúttal közel 30-ra számítanak. Ami viszont talán még többet mond, hogy a 12 kezdeti fellépőből 10 ismét itt lesz Mezőberényben.

hirdetés

Mind a rendezvény, mind a sportág sokat változott az eltelt évek alatt. A motorozás komolyabb lett abból a szempontból, hogy jelentősebb anyagi és technikai háttér áll már egy-egy versenyző mögött. Ma már akár több motorral, több fellépő ruhával érkeznek, szállítják a motorokat. A rendezvényen is még nagyobb hangsúlyt helyeznek a biztonságra, mint korábban. Az évek során egyre messzebbre eljutott a híre, már a határon túlról is érkeznek vendégek.

A stunt riding mint sport évről évre izgalmasabb, színesebb. A fiatalabb versenyzők folyamatosan keresik, kísérletezik ki az új elemeket. Viszont a magyarok ebben is élen járnak, több régi klasszikus mutatvány magyar találmányként híresült. Éppen ezért az idei fellépők között is lesznek fiatalabbak, idősebbek egyaránt. De nem csak a közönség, maguk a motorosok is várják a rendezvényt, hogy láthassák egymást, végre kötetlenül beszélgethessenek. Ezért a program már péntek este elindul, majd szombaton következnek a bemutatók. Kísérőeseményként készülnek még gyorsulási versennyel, motorkiállítással is. Valamint a már hagyományos véradás is megrendezésre kerül. A vezetéstechnikai tréninget minden motorosnak ajánlják, mert egy közlekedő sem lehet elég képzett.

Nagyfejő Péter fellépőként harmadik alkalommal vesz részt a Streetfighter Napon. Korábban nézőként is rendszeres vendég volt, részben ennek köszönhető, hogy komolyabban kezdett foglalkozni ezzel a sporttal. Ő is többek között azért várja ezt a napot, mert nem kell a pontok miatt aggódnia bemutató közben, bátran és nyugodtan hajthatja végre a gyakorlatokat. Podani Milán szintén ennek a napnak is köszönheti, hogy annak idején a motorozást választotta. Eddig számos elemet trükköt elsajátított és bemutatott már, talán a fejenállás az, amivel a legnagyobb sikert szokta aratni.

Angyal Zoltánt érte idén az a megtiszteltetés, hogy ő lett a rendezvény arca. A plakátokon látható lángoló sisakot a bemutatók végén szokta bevetni, ezzel koronázva meg a programot. Ezt meg is hálálja a közönség. Angyal Zoltán azért is tartja fontosnak, hogy részt vegyen minden évben a Streetfighter Napon, mert a mezőberényi közönségből árad a szeretet a fellépők és a sportág iránt is.

Szöllősi Péter az egyike azoknak, akik minden évben ellátogattak a mezőberényi rendezvényre. Mint mondja, a hangulat, a közönség és a szervezés is magáért beszél. Ez az egyik kedvenc eseménye az évben. Herceg Balázs is fontosnak tartja, hogy minden évben készüljön valami újdonsággal a közönségnek. Emellett a résztvevők számára ez egy nagyszerű közösségépítő lehetőség.

A témában készült interjúkat itt meghallgathatják:

Szikora András, a Motorosok Baráti Köre Mezőberény Egyesület elnöke:

 

Angyal Zoltán fellépő:

 

Herceg Balázs (Mókus) fellépő:

 

Nagyfejő Péter fellépő:

 

Podani Milán fellépő:

 

Szöllősi Péter fellépő:

 

streethfighter