Lopott állatok és kétes eredetű hús egy mezőberényi hentesnél – videó

mezőberényi Fotó: police.hu

Egy 67 éves mezőberényi férfi állattartó telepén 2018 februárjában lopott szarvasmarhákat és juhokat, hentesüzletében pedig bizonytalan eredetű húsokat találtak. A Békési Járási Ügyészség felbujtóként üzletszerűen elkövetett lopás bűntette, üzletszerűen elkövetett orgazdaság bűntette, valamint 8 rendbeli felbujtóként elkövetett egyedi azonosító jellel visszaélés bűntette miatt emelt vádat ellene. Két társának is a vádlottak padjára kellett ülnie.

Az idős vádlott közel 20 éve foglalkozik állatok felvásárlásával, tenyésztésével, vágásával, és akinek Mezőberényben állattartó telepe és hentesüzlete is van. A férfi kérésére két társa 2017 szeptemberében egy gyomaendrődi tanyáról 2 db magyar tarka szarvasmarhát lopott el összesen 840.000.-Ft értékben. Ezek közül az egyik a vádlotthoz került. Az állat fülében lévő krotáliát, fülszámot a vádlott utasítására egyik alkalmazottja eltávolította, kivágta. Egy másik, korábban a vádlott tulajdonában állószarvasmarha fülszámával cserélte ki.

hirdetés

A vádlott ezen felül 2017 folyamán anyagi haszonszerzési célzattal több olyan állatot is megvásárolt a szükséges dokumentum, az ún. marhalevél nélkül, amelyek általa is tudottan lopásból származtak. Így gyomaendrődi, bélmegyeri és kétsopronyi tanyákról eltulajdonított 7 db szarvasmarhát. Valamint egy gyulai tanyáról eltulajdonított 31 db juhot. Az ismeretlen személyek által ellopott és a vádlott által áron alul megvásárolt szarvasmarhák füléből már ki volt vágva a fülszám, azokat a vádlott szintén a korábban tulajdonában álló állatok fülszámaival helyettesítette, holott az állatok levágása, elhullása esetén a fülszámokat a jogszabályban előírtak szerint meg kellett volna semmisíteni. Az eltulajdonított állatok nagy részét a rendőrség lefoglalta és a tulajdonosok részére visszaadta.

A rendőrséggel együtt a Békés Megyei Kormányhivatal szakemberei is helyszíni szemlét tartottak, amelynek során a gyanúsított hentesüzletében 600 kg olyan sertés-, marha- és birkahúst találtak, amelynek eredetét a gyanúsított nem tudta igazolni, ezért azok megsemmisítését rendelték el.

A Békési Járásbíróság a 2019. szeptember 17-én tartott előkészítő ülésen a cselekményeit beismerő I.r. vádlottat halmazati büntetésül 2 év börtönbüntetésre ítélte, melynek végrehajtását 3 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette, ezen felül az eljárás során felmerült közel 50.000.-Ft-os bűnügyi költséget is neki kell viselnie. A II.r. és III.r. vádlottakat a bíróság 200.000.-Ft és 240.000.-Ft pénzbüntetés megfizetésére kötelezte – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

Kövessen minket Facebookon!