Elstartolt a XV. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádé Békéscsabán

mozdonyparádé Fotó: Körös Hírcentrum

A VOKE Vasutas Művelődési Háza és Könyvtára idén tizenötödik alkalommal rendezi meg a nagy népszerűségnek örvendő Nemzetközi Vasútmodell Kiállítást és Mozdonyparádét.

hirdetés

Ez évben három teljes napon át, 2019. szeptember 27-től 29-ig a Művelődési Ház középpontjába a vasúti modellek, a terepasztalok és a mozdony makettek kerülnek. Az elmúlt évek statisztikája alapján idén is 4-5000 érdeklődőt várunk a rendezvényre. A vasútmodell kiállítás kiemelkedően fontos értékű rendezvény Békéscsaba, a Művelődési Ház és a 41 éves Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub életében, ezért törekednek a szervezők a lehetőségekhez mérten évről-évre a rendezvény színvonalát emelni.

hirdetés

Frissítés: Mozdonyparádéval várták a vonatok szerelmeseit – galéria


Az utóbbi években számos külföldi modellező klub is részt vett a kiállításon (Németország, Szlovákia, Franciaország, Románia). Idén is a nagyváradi vasútmodellező klub és a szlovákiai magángyűjtők emelik nemzetközivé rendezvényt. A hazai kiállítók Szegedről, Hódmezővásárhelyről, Szolnokról, Budapestről, Debrecenből, Apátfalváról, Mezőberényből és Tótkomlósról érkeznek. Idén immáron harmadik alkalommal a vasútállomás egykori várótermében is helyet kap a kiállítás egy része.

Fotó: Körös Hírcentrum

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a megnyitón tartott beszédében felidézte: amikor 20-25 évvel ezelőtt az első vasútmodell csomagot megvette a fiának, onnantól kezdve, napi több órás elfoglaltságot adott nekik. Olyannyira megszerették a vasutat, hogy később fél európát bejárták vonattal és idén nyáron is több száz kilométert közlekedtek vonattal. Mint elmondta, gyermekeivel ők is ellátogatnak majd a vasútállomásra, ahol megtekintik a kiállított mozdonyokat.

A Magyar Államvasutak Zrt. pályavasúti területi igazgatóság képviseletében, Botyánszki János csomóponti főnökségvezető a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt invitálta a rendezvényre. Ezt követően ünnepélyesen is megnyitotta a XV. Nemzetközi Vasútmodell Kiállítás és Mozdonyparádét.

Idén több újdonsággal is jelentkezik a kiállítás, melynek helyszínei:

  • VOKE Békéscsabai Vasutas Művelődési Háza, Békéscsaba, Andrássy út 79-81.
  • Rokka Rendezvényház, Andrássy út 73/1.
  • A vasútállomás egykori váróterme, Andrássy út 58.
  • Békéscsabai vasútállomás rakodó területe (szombat)

• Közel 80 méter egybefüggő működő vasúti modulterepasztal a debreceni, a nagyváradi, a szolnoki, szegedi, apátfalvai, hódmezővásárhelyi, valamint a békéscsabai vasútmodellező klub összeállításában (Rokka Rendezvényház)
• Egyedülálló terepasztalok magyar gyűjtők műhelyéből (művelődési ház)
• Különleges mozdonymodellek vitrinben történő kiállítása (művelődési ház)
• Gyermek játszósarok: favonat szett, kifestő, ajándék lufik; baba-mama szoba a legkisebbeknek (művelődési ház)
• Újdonság a Viessmann Modellgyártó Kft. kiállító és árusító standja, valamint kézműves bütyköldéje (művelődési ház)
• A békéscsabai Kandó Kálmán Vasútmodellező Klub jóvoltából az idei kiállításon már nem csak a klubhelyiségben látható TT-s terepasztalt csodálhatja meg a közönség, hanem a tavaly óta folyamatosan épülő, bővülő H0-s modulrendszerű asztallal jelentkeznek. (művelődési ház, Rokka Rendezvényház)
• LEGO-város 20-30 négyzetméteren: működő vasúttal és villamossal, LEGO-kincskeresés ajándék képeslapért (A vasútállomás egykori váróterme)
• Modellvasút és kiegészítők, képeslapok, naptárak vására (váróterem, művelődési ház, Rokka Rendezvényház)
• Országosan is egyedülálló nagyvasúti bemutató (Rakodó terület)
• Fűtőház-látogatás vonattal, kézi hajtányozás, sínfűrészelés, kerti vasút, vonatos akadálypálya (Rakodó terület)

Fotó: Körös Hírcentrum
  • A MÁV Nosztalgia Kft. jóvoltából egy felújított púpos 209-es mozdony érkezik Békéscsabára. A cég az Isztropolitan kocsiban üzemelteti a rendezvény ideje alatt a bárt, lehetőség lesz megtekinteni a fülkéket, valamint a szintén kiállításra kerülő deluxe hálókocsi fülkéit is.
  • A MÁV Nosztalgia Kft. a Velo Veled kerékpárszállító kocsiban rendezik be az irodát, ahol a Békéscsabáról induló adventi vonatra lehet kedvezményesen jegyeket vásárolni, illetve ennek a másodosztályú ülőkocsis részét is megtekinthetik majd a látogatók.
  • A magánvasutak közül többen is képviseltetik magukat: DB, LTE, Carbo Rail
  • A rendezvényen a „10 éves a Viharsarok vasútja blog” alkotásaiból nyílik tárlat

Ismét Mozdonyparádé szombaton!

A több napos rendezvény kiemelkedő eseménye a szombati napon megrendezett Mozdonyparádé és vonatoztatás. A békéscsabai vasútállomás raktári rakodó vágányain erre az alkalomra felsorakozott mozdonyok, vasúti járművek és kézihajtánypálya várják az érdeklődőket. A nagyvasúti bemutató mindig sok vendéget vonz: főleg családokat, gyerekeket és sok vasút iránt érdeklődőt. Idén is lehetőség van a fűtőház látogatására vonattal, amely külön menetrend szerint közlekedik 10 és 16 óra között.

mozdony 209
Fotó: Körös Hírcentrum (archív)

A szervezők igyekeznek minden évben sokfajta mozdonyt és vasúti járművet, gépet bemutatni, illetve valami újdonságot felvonultatni a rendezvényen. Az idei Mozdonyparádén számos magánvasúti társaság is képviselteti magát a MÁV csoporton kívül. A gyerekek kedvence lesz a kerti vasút mellet a vonatos akadálypálya is. A helyszínen büfé üzemel. (édesség, üdítő, hot-dog, kürtöskalács, vattacukor stb.)

A tavalyi Mozdonyparádén készült képeink ide kattintva elérhetőek. Az idei Mozdonyparádén szakmabemutatókon is részt vehetnek a kilátogatók a MÁV Zrt. és a MÁV-Start Zrt. jóvoltából:

  • jegyvizsgáló
  • mozdonyvezető
  • járműszerelő

Nyitva tartás: péntek-szombat-vasárnap 9:00-18:00, Mozdonyparádé szombaton 10:00-16:00-ig.
Jegyárak: felnőtt 800 Ft, MÁV arcképes igazolvánnyal: 400 Ft, gyerek (3 évestől 18 évesig): 400 Ft

A megnyitón készült képeink:

Kövessen minket Facebookon!

hirdetés