Két anyaszállást adtak át Békés megyében

Anyák Háza Fotó: Vidor Eszter

A mai napon a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai, és gyulai tagintézményében is anyaszállást adtak át.

Az 5.000.000 forintos adományból a Pándy Kálmán Tagkórházának Koraszülött Intenzív Centrumában, valamint a Dr. Réthy Pál Tagkórház Gyermekosztályán található anyaszoba felújítását valósították meg. Ezzel lezárult az Országos Anyák Háza Program, amely a kórházban lábadozó gyermekek melletti édesanyák méltó elhelyezését tűzte ki célul.

hirdetés

Országos probléma, hogy az egészségügyi intézmények nem tudják megoldani a szülők elszállásolását a gyermek kórházi kezelése alatt, pedig a válsághelyzeten csak kipihenten lehet helytállni. Emiatt a Bethesda Kórház Alapítvány a Magyar Gyermekorvosok Társaságával és az Essity Hungary Kft.-vel együttműködve az egész országra kiterjesztette az Anyák Háza Programot. 2017-ben egész Magyarországról pályázhattak egészségügyi intézmények, alapítványok és civil szervezetek megfelelő anyaszállások kialakításához szükséges anyagi támogatásért.

Mivel kórházanként eltérőek az igények, volt ahol szülői szállásra, volt ahol ellátásra, és olyan, ahol közös helyiségre volt szükség. Számos gyermekgyógyítással foglalkozó intézmény, közhasznú jogállással rendelkező alapítvány és civil szervezet pályázott az ország különböző részeiről. 2017. október 30-án a szakértő zsűri kiválasztotta a 2 db fődíj és a 2 db különdíj nyerteseit. A zsűri tagjait az EMMI Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága, az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) és a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) valamint az Essity Hungary Kft. adta. A fődíjakat a karcagi Kátai Gábor Kórház és a kisvárdai Felső Szabolcsi Kórház nyerte el. A különdíjakat a Gyulán található Békés Megyei Központi Kórház és a budapesti székhelyű Bókay Gyermekklinkáért Közhasznú Alapítvány használhatta fel.

anyák háza
Fotó: Vidor Eszter

A mai napon a Békés Megyei Központi Kórház békéscsabai, és gyulai tagintézményében is átadták az anyaszállást. A Gyulán lévő Pándy Kálmán Tagkórház PIC részlegben (Perinatális Intenzív Centrumában (Koraszülött Intenzív Centrum) és a gyermek intenzív részlegen a szülők kényelmesebb elszállásolását valósították meg, relax fotelek, ülőgarnitúrák, zuhanykabinok, beépített bútorzat elhelyezésével, függönyök- és karnisok cserével.

A pályázatnak köszönhetően a veszélyeztetett, koraszülött csecsemők szülei és az intenzív osztályon ápolt gyermekek családtagjai immár megfelelően kialakított kulturált térben tudnak várakozni és pihenni a gyermekük klinikai tartózkodási ideje alatt.
A békéscsabai Dr. Réthy Pál Tagkórházban lévő anyaszoba is felújításra került, többek között a bútorzat lecserélésével és a helyiség klimatizálásával. A felújításnak köszönhetően a Gyermekosztályon ellátást kapó újszülöttek esetében a szoptatások közötti időkben az édesanyák megfelelő környezetben tudnak pihenni, regenerálódni.