Atlétikai vb – Márton Anita ötödik súlylökésben

Atlétikai, Márton anita, csapat Fotó: MTI/Bodnár Boglárka (archív)

A súlylökő Márton Anita 18,86 méterrel ötödik helyen végzett csütörtökön a dohai atlétikai világbajnokságon.

hirdetés

A sportág első magyar világbajnoka tavalyi sérülése után a márciusi fedettpályás Európa-bajnokságon tért vissza, ahol bronzérmet szerzett. Ezután azonban nem úgy alakult a szezonja, ahogy tervezte – bár az olimpiai szintet megdobta -, adós maradt a jó eredményekkel a Gyémánt Ligában is. Szeptemberben viszont már újra 18 méter fölé jutott, majd az Európa-Egyesült Államok viadalon idei legjobbjával, 18,95 méterrel harmadik lett. Ezzel a világranglista tizedik helyére került.

hirdetés

Dohában a 18,40 méteres selejtezőszintet második kísérletre teljesítette (18,44 m), s kilencedik helyen lett finalista.
A csütörtöki döntőben Márton Anita a nyolcadik dobó volt, de várnia kellett, mert éppen amikor sorra került, megtartották a 110 méter gát eredményhirdetését. A békéscsabai versenyzőt ez nem zavarta meg, 18,75 méterrel kezdett. Az első sorozat után a harmadik helyen állt a címvédő kínai Gong Li-csiao (19,07 m) és a jamaicai Danniel Thomas-Dodd (18,97 m) mögött.

Az olimpiai bronzérmes magyar atléta másodikra 18,41-et ért el, előtte Gong 19,42-re, Thomas-Dodd pedig 19,07-re javított, utolsó dobóként pedig a 2015-ös világbajnok német Christina Schwanitz 18,87-tel megelőzte. Márton Anita 18,37-tel folytatta, viszont ebben a körben visszacsúszott a hatodik helyre, mert a fehérorosz Aljona Dubickaja (18,86 m) és az amerikai Maggie Ewen (18,79 m) is túldobta. A harmadik körtől a legjobb nyolc folytathatta, búcsúzott többek között az olimpiai bajnok amerikai Michelle Carter és az Európa-bajnok lengyel Paulina Guba. Innentől fordított sorrendben léphettek dobókörbe a súlylökők, azaz az éllovas kísérletezhetett utoljára.

A magyar versenyző 18,28-ig repítette a négykilós súlygolyót negyedikre, így maradt hatodik. Ewen 18,19-gyel feljött harmadiknak, Gong 19,55-tel megerősítette vezető helyét. Az utolsó sorozatot Márton Anita – ötödikre 18,18 m jött – a hetedik helyről várhatta, mivel az amerikai Chase Ealey 18,82-vel elé került. Schwanitz 19,17-tel a harmadik helyre lépett előre.

“Nagyon erős vagy, meg tudod csinálni” – hangzott a bíztatás Eperjesi László edzőtől. A 2017-es vb-n ezüstérmes Márton Anita javított is, 18,86 méterrel az ötödik helyen végzett. “Szerettem volna jobbat, szoros volt ez a döntő. Jól kezdtem, bíztam benne, hogy ebből kijön egy 19 méter fölötti eredmény, de nem” – nyilatkozott Márton Anita, aki azt hangsúlyozta, örül neki, hogy utolsóra tudott javítani, ugyanakkor úgy érzi, elérhető volt az érem. “Ötödik vagyok a világbajnokságon, nem lehetek elégedetlen, de volt benne lehetőség, hiányzott egy kiugró eredmény” – mondta a 30 éves dobó, aki hozzátette, innen kell tovább építkezni, mert jövőre olimpia lesz. Az élen a sorrend nem változott, Gong megvédte címét.

Eredmények:
női súlylökés, világbajnok:
—————————
Li-csiao Gong (Kína) 19,55 m
2. Danniel Thomas-Dodd (Jamaica) 19,47
3. Chirstina Schwanitz (Németország) 19,17
…5. Márton Anita 18,86

 

hirdetés