Megalakult a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztal

pályaorientációs Fotó: Körös Hírcentrum

A Pályaválasztási Vásár keretében létrehozták a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztalt dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott kezdeményezésére.

hirdetés

A kormányhivatal és együttműködő partnerei – összesen több mint harmincan – egy együttműködési megállapodást írtak alá a rendezvény első napján. A kerekasztal kiemelt feladata lesz a jövőben, hogy segítse a fiatalok átgondolt pályaválasztását, hozzájáruljon az aktív korúak munkaerőpiaci helyzetének javításához, akár a reorientáció eszközével, a foglalkoztatottság növeléséhez és a vállalkozásoknál jelentkező munkaerőigény kielégítéséhez, a gazdaság fejlesztéséhez, illetve Békés megye népességmegtartó erejének növeléséhez.

hirdetés

A hivatal életében rendkívüli esemény, hogy ennyi szervezet képviselője egyszerre ül asztalhoz – fejezte ki örömét a rendezvénnyel kapcsolatban dr. Takács Árpád. A kerekasztal remélhetőleg szolgálja majd a jövőben a kormányzat kitűzött céljait, a munkáltatók és munkavállalók érdekeit. Szeretnének majd létrehozni egy megyei vállalkozói kerekasztalt is, hiszen szükség van a párbeszédre, a közös gondolkodásra a fiatalok érdekében. Eddig mindenki azon dolgozott, hogy minél többen jöjjenek a megyébe – ezt a célt szolgálják az útfejlesztések, a különböző támogatási programok. Viszont arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy akik itt vannak, azok itt is maradjanak. A kormánymegbízott úgy látja, az agrárium, vidékfejlesztés, szakképzés, családtámogatások és munka ötösével lehet ezt megtenni.

A kerekasztal munkájában a megyei önkormányzat, a békéscsabai önkormányzat, a megye oktatási intézményei, a gazdasági élet meghatározó szereplői, a kamarák és köztestületek, civil szervezetek vesznek részt. A kerekasztal megalakítása egyaránt szolgálja a munkavállalók és a munkáltatók érdekeit – hangsúlyozta köszöntőjében Takács Árpád.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő még a potenciális munkavállalói körrel, röviden a diáksággal egészítette ki dr. Takács Árpád azon felsorolását, hogy kikkel működik majd a kerekasztal. Ezeknak a fiataloknak most egy helyes döntést kell hozniuk ahhoz, hogy a saját életük kiteljesedjen. Ekkor látszik, mennyire fontos a képzőhelyek, majd idővel a foglalkoztatók szerepe. A cél, hogy olyan tudással, felkészültséggel vállaljanak később munkát az egykori tanulók, amivel ők is és a munkáltatók is csak nyernek.

A fiatalok felmérések alapján igen kevés energiát szánnak a különböző szervezetek által megvalósított pályaorientációs tevékenységre, tehát itt még van fejlődési, terjeszkedési lehetőség. A cél, ahogy korábban is elhangzott, hogy a munkavállalók a megyében találják meg a számításukat. A Békéscsabai Vállalkozói Kerekasztal mintájára pedig valóban terveznek egy Békés Megyei Vállalkozói Kerekasztalt a vállalkozások, képzőhelyek, és kamarák bevonásával – zárta gondolatait Herczeg Tamás.

 

hirdetés