Megnyílt a Pályaválasztási Vásár Békéscsabán

pályaválasztás Fotó: Körös Hírcentrum

Békés megye legnagyobb pályaorientációs rendezvénye kerül megrendezésre október 1-jén és 2-án. A Pályaválasztási Vásárnak köszönhetően a fiatalabb generáció a különböző szakmák profilját ismerhetik meg. Találkozhatnak a leendő munkaadókkal, intézményvezetőkkel és betekintést nyerhetett az adott szakma munkakörülményeibe.

hirdetés

Összesen száz kiállító mutatkozik be: középfokú és felsőfokú oktatási intézmények, a kereskedelmi és iparkamara, közigazgatási szervek, valamint több munkáltató. A fiatalok kilenc szakirányban kaphatnak tárlatvezetést a rendezvényen, ahol játékosan ismerkedhetnek a szakmákkal, illetve a képzésekkel.

Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a megnyitón elmondta: ez a rendezvény egyszerre szól az álmokról, a lehetőségről és a döntésről. „Felelősséggel tartozunk a diákoknak azért, hogy jövőjük legyen. Felelősséggel tartozunk az álmaikért, a lehetőségeikért, hogy jól tudjanak dönteni” – fogalmazott.

Fotó: Körös Hírcentrum

Bodó Sándor, foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkár felidézte, amikor ő volt általános iskolás diák, még nem volt a mai rendezvényhez hasonló. A világ változott és nagyon nagy figyelmet kell fordítani a szakképzésre. A fiataloknak minél több ismeretet kell átadni, abban a formában, amire ők is nyitottak.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a megnyitót követően elmondta: fontosnak tartja a rendezvényt, hiszen a képzőhelyek, a munkáltatók és a diákok egy helyen találkozhatnak. A fiatalok feltehetik a kérdéseiket és szélesebb körben tájékozódhatnak egy-egy szakmáról.

Sántáné Fazekas Tünde, a Békéscsabai Szakképzési Centrum nyomdaipari gyakorlati oktatásvezetője elmondta: egy teljesen új nyomdaipari képzőközpont jön létre azzal a célzattal, hogy a lehető legmodernebb technológiákat tegyék elérhetővé a diákoknak. Hozzátette: ez egy nagyon kreatív szakma. Minden munkanapon egy kicsit mást kell csinálni. Aki szeret alkotni, színekkel dolgozni és a munkája eredményét a kezében fogni, annak mindenképp ajánlják a nyomdász képzést.

Mészáros Melinda, a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnázium és Szakközépiskola informatika tanára elmondta: ez az iskola kimondottan szakképzéseket biztosít, különböző ágazatokban. Nagyon fontosnak tartja az informatikus szakot, aminek tavaly volt az első csoportos osztálya. Érdekessége, hogy a diákok már akkor versenyeredményeket értek el. Először egy Futures Makers megmérettetésen voltak, ahol országos negyedikek lettek, majd a World Robot Olympiad-en is megmérkőztek, itt országos harmadik helyezést értek el, kettő robotukkal – ennek a versenynek idén Győrben lesz a Világdöntője.

Fotó: Körös Hírcentrum

Dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Körös Hírcentrum kérdésére elmondta: fontos, hogy a fiatalok koncentráltan tájékozódjanak. A kamarának folyamatos a pályaorientációs tevékenysége és igyekeznek a lehető legpontosabban tájékoztatni a pályaválasztás előtt álló diákokat, szülőket. Kitért arra is, hogy tavaly több mint 5400, a maihoz hasonló rendezvényt szerveztek és több mint 97 ezren vettek részt ezeken az eseményeken.

Hozzátette: a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamar feladata szerteágazó. Az iskolák, munkahelyek és a tanulók közötti együttműködést is felügyelik, illetve a gyakorlati képzőhelyek biztosítása is a kamara feladata. Békés megyében több mint négyszáz ilyen képzőhely van és ezeket folyamatosan ellenőrzik, már csak a minőségi oktatómunka miatt is.

A rendezvényen a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának munkatársai is jelen vannak, akik tájékoztatják a rendőri hivatás és a rendészeti képzések iránt érdeklődőket.

A Pályaválasztási Vásár keretében létrehozták a Békés Megyei Pályaorientációs Kerekasztalt, erről itt írunk bővebben.

 

hirdetés