Közel kétezren vettek részt megyeszerte a megvilágosodás napján

megvilágosodás napja Fotó: Körös Hírcentrum

Balesetek megelőzését célzó kerékpáros programot szervezett a rendőrség Békés megyében. A 15. „Megvilágosodás napján” 1869-en vettek részt.

hirdetés

A „Megvilágosodás Napját” tizenötödik alkalommal rendezte meg 2019. október 4-én a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság. Ősszel egyre rövidebbek a nappalok és többször kell borult, esős, ködös időben közlekedni. A kerékpárosoknál az egyik alapfeltétele a biztonságnak, hogy jól láthatóak legyenek. Az egész napos programban cégek, vállalkozások is részt vettek, akik kedvezményes áron kínáltak lámpákat, világításokat a bicikliseknek. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság láthatóságot segítő eszközöket ajándékozott azoknak a kerékpárosoknak, akik elmentek az üzletekbe, szervizekbe és tettek valamit a biztonságukért, a balesetek megelőzéséért. A rendőrök, valamint az önkéntesek, polgárőrök díjmentesen ragasztották a fényvisszaverő matricákat és pótolták a hiányzó küllőprizmákat a kerékpárokon.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

Békés megye 16 településén 23 üzlet és szerviz várta akciókkal a kerékpárosokat. Összesen 899-en vizsgáltatták át biciklijüket és pótolhatták a hiányzó felszereléseket. A „Megvilágosodás Napjának” estéjén 8 városban indult lámpafényes felvonulás, amelyen 914 kerékpáros vett részt. A programon részt vevők végig kerekeztek egy kijelölt útvonalon azért, hogy példát mutassanak. A biciklisek között több gyermek is volt, akiket a kísérőikkel együtt fényvisszaverő karpántokkal, prizmákkal, láthatósági mellényekkel láttak el a szervezők. Zárásként az esti kerékpározás minden helyszínen ajándéksorsolást tartottak, ahol szintén láthatóságot elősegítő eszközöket lehetett nyerni. Békéscsabán, a Csaba Centernél 16 és 20 óra között a polgárőrök díjmentesen gravírozták a rendezvény résztvevőinek kétkerekűit. Emellett pedig a Bike Safe program keretében a rendőrök segítségével regisztrálhatták a bicikliket. A lehetőséggel 56-an éltek, így segítve az esetleges lopások megelőzését és felderítését. Az üzletekben, szervizekben vásárlókkal és azt esti kerékpározókkal együtt összesen 1869-en vettek részt a „Megvilágosodás Napján”.

Police.hu

 

hirdetés