Magyar pásztorkutyák világtalálkozója Komáromban

pásztorkutyák Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

A komáromi nemzetközi kutyakiállításon megalakult a Magyar Pásztorkutyák Világszövetsége, amely az öt magyar pásztorkutyafajta népszerűsítését tűzte ki célul.

A Monostori erődben tartott rendezvényen a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos köszöntőjében kiemelte, hogy kiemelt figyelmet fordítanak az őshonos állatfajtákra, amelyeket az Országgyűlés már 2003-ban nemzeti kinccsé nyilvánított. Ezek az állatok, köztük a kilenc magyar kutyafajta mindig is a nemzet szimbólumai voltak. Elidegeníthetetlenül eggyé forrtak a magyarsággal. Fontos feladatunknak tekintjük a magyar ebfajták megőrzését és kompromisszumoktól mentes, magas genetikai értéket képező állományok (és állami génbankok) kialakítását – mondta V. Németh Zsolt.

hirdetés

A miniszteri biztos szólt arról is, hogy a magyar kutyafajták védelme érdekében elindított programok az elmúlt években eredményesek voltak. Ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy az őshonos magyar állatfajták megmaradjanak a világ sokszínűségének örömére. Kiemelkedő nemzeti értékeink, a hungarikumok közé tartoznak a magyarság szellemi és anyagi alkotásai, ember alkotta és természet adta értékei. Így legkülönlegesebb ételeink-italaink, találmányaink, szellemi örökségek, folklór kincseink.

Ebbe a gyűjteménybe emelte be 2016-ban a Hungarikum Bizottság a kilenc magyar kutyafajtát is, köztük az öt pásztorkutyát – fogalmazott V. Németh Zsolt. Ezért is nagyszerű részese lenni ennek a világtalálkozónak, mert ez azt is jelenti, hogy ezekre a kutyákra nemcsak szűk hazánk határain belül mutatkozik igény, hanem szélesebb körben, nemzetközi szinten is – mondta.

A Magyar Pásztorkutyák Világszövetségének első találkozójára nyolc országból érkeztek, közel 170 kutya nevezett a szépségversenyre. A komondorok, kuvaszok, mudik, pulik és pumik küllemét a fajta ideális külsejét leíró sztenderdekhez képest bírálják el, több korosztályban – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.