Fontos az adategyeztetés a gazdálkodóknak, földhasználóknak

hét végén, kijárási, traktor, agrár gazdaságok, támogatott, vetés Illusztráció: Pixabay.com

Az adategyeztetés elvégzésén a területalapú támogatás kifizetése is múlhat – hangsúlyozta Magyarné dr. Knap Diána, a Békés Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője.

hirdetés

A Magyar Államkincstár októberben – elektronikus úton, ügyfélkapun keresztül – küldi ki az érintett igénylőknek a területalapú egységes kérelmekkel kapcsolatos egyes hibák alapján meghozott adategyeztető végzéseket. A végzést saját ügyfélkapus kérelembenyújtás esetén az ügyfél, egyéb esetben annak képviselője (meghatalmazottak, elsődleges képviselő, kamarai meghatalmazottak) kapja meg. A végzésben pontosan szerepel a túligényléssel, átfedéssel vagy ráfedéssel érintett azon parcellák köre, amelyek vonatkozásában a megadott adatokat a valóságnak megfelelően helyesbíteni kell.

hirdetés

Az ügyfelek a Magyar Államkincstár honlapján, az egységes kérelem benyújtása kapcsán már megismert menüpont alatt érhetik el az elektronikus rögzítő felületet, ahol egyeztethetik a problémás adatokat. Ezt a felületet a felszólító végzés átvételét követő első napon jelszó nélkül érik el a gazdálkodók. A felülvizsgált területadatokat és parcellarajzokat tartalmazó információkat az előzetes adategyeztetéshez hasonló módon kell közölni az ügyfélkapun keresztül.  A kérelmet a végzés letöltésétől, vagyis a kézhezvételétől számított 10 napon belül kell kitölteni és benyújtani. Ha a gazdálkodó kicsúszik az említett határidőből, akkor a bejelentését a támogatói döntések meghozatalánál nem vehetik figyelembe.

Az adategyeztetés célja a túligényelt területek esetében a jogos igénylő személyének megállapítása, azért, hogy a támogatást kizárólag a jogos igénylő kapja meg. Abban az esetben, ha valamelyik ügyfél visszalépésével a túligénylés feloldódik, a hatóság a további vizsgálatot megszünteti. Ha az adategyeztetés keretében a probléma nem oldódik meg, jogszerű földhasználat vizsgálatra kerülhet sor, hiszen a támogatások egyik alapfeltétele, hogy a termelő közvetlen támogatásban csak akkor részesülhet, ha a kérelem benyújtására nyitva álló határidő utolsó napján (2019. június 11.) az igényléssel érintett földterület jogszerű használója.

Főszabály szerint a jogszerű földhasználat földhasználati lappal igazolható, de haszonbérleti szerződéssel, részesművelési szerződéssel, szívességi földhasználati szerződéssel, osztatlan közös tulajdon esetén tulajdoni lappal, használati megosztásról szóló megállapodással, egyéb földhasználati szerződéssel is bizonyítható. Családi gazdálkodó esetében elfogadható a családi gazdaság alapításáról szóló megállapodás, ha a vizsgált időpont szerinti állapotnak megfelelően a családi gazdasági megállapodásban az igényelt területek szerepelnek, és a családi gazdaság azon tagja nem igényelt támogatást, aki az adott évben jogszerű földhasználattal rendelkezik a földterületre.

Fontos tudni, hogy a jogszerű földhasználat fogalmát meghatározó támogatási törvény sorrendiséget is megállapít. Így, ha például az adott területre van nyilvántartásba bejegyzett földhasználó, akkor ő megelőzi azt, aki vele szemben egyéb jogcímen kívánja igazolni a használatot – zárta gondolatait Magyarné dr. Knap Diána főosztályvezető.

hirdetés