Onkológiai szakrendelés indulhat Békésen

háziorvosi, Egészségvonal, influenzaszerű, vírusos, szűrővizsgálatok, TAJ, alapellátás, egészségügyi, kínai, vashiány, orvosok, hepatitis, háziorvosi, egészségügyi, szakrendeléseken, Gyógyászati, fertőzöttek, koronavírus, szívbillentyűk, egészségügyi, szívtranszplantációs, vastagbélszűrés, felfázás, szervdonáció, népegészségügyi, onkológiai, béremelés, húsevő Forrás: Pixabay

Klinikai onkológiai ellátással bővülhet a szakrendelés Békésen. Erre egyre inkább szükség lenne, mert a vezető halálokok között a második helyen a daganatos megbetegedések állnak.

Békés képviselő-testülete, mint fenntartó, a legutóbbi ülésén megadta az hozzájárulást ahhoz, hogy a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő meglévő tárgyi és személyi kapacitásának kihasználásával egy új szakrendelést indítson be. Klinikai onkológiai ellátással bővülhet a járóbeteg szakrendelések száma a közeljövőben, amennyiben a felettes hatóság erre engedélyt ad.

hirdetés

Mint ismert, a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő Békés Járás valamennyi lakójának, közelítően 36 ezer személynek a járóbeteg-ellátását végzi. Hatásköre Békés mellett kiterjed Köröstarcsa, Kamut, Mezőberény, Murony és Tarhos lakosaira is. Jelenleg 16-féle szakrendelés működik, a klinikai onkológia lehet a tizenhetedik. Erre annál is inkább szükség és igény mutatkozik, mert a vezető halálokok között (a keringési betegségek után) a második helyen a daganatos megbetegedések állnak. A rosszindulatú daganatok miatt bekövetkező korai halálozások az országos átlagot is meghaladják. A 15-64 éves korosztályban az első helyen a nőknél és a férfiaknál egyaránt a légcső, hörgő és tüdő rosszindulatú daganata áll. Magas továbbá mindkét nemnél a vastagbél és végbél daganata, valamint férfiaknál az ajak, szájüreg és garat daganata, nőknél az emlőrák.

Az új tervezett szakrendeléssel kapcsolatban Erdélyi Imola, a Békési Gyógyászati Központ és Gyógyfürdő igazgatója elmondta, hogy beindításához a személyi és a tárgyi feltételek adottak, hiszen a Rendelőintézet kellően felszerelt és két orvos is rendelkezik a megfelelő szakvizsgával. Heti tíz órában, utógondozó jellegű szakrendelést képzeltek el. Szakmai felügyeletet ehhez a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház adna. A klinikai onkológiai szakrendelés indulásának közelebbi időpontja egyelőre nem ismert, de kedvező döntés esetén már a jövő év legelején megtörténhet.