Jövőre 50 millió forintot biztosítanak az újraélesztés iskolai oktatására

újraélesztés Illusztráció: Pixabay

A jövő évben 50 millió forintot biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma az újraélesztés iskolai keretek között zajló oktatására – közölte az egészségügyért felelős államtitkár kedden Budapesten.

Horváth Ildikó az Újraélesztés Világnapjához, október 16-ához kapcsolódó sajtótájékoztatón azt mondta, ebből a pénzből a 7. évfolyamos diákoknak lesz lehetőségük arra, hogy elsajátítsák az újraélesztés technikáit az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársainak segítségével. Hozzátette, a laikus életmentés, az újraélesztés tanulható. Egy felsős diák már rendelkezik kellő fizikai erővel, bátorsággal, fegyelmezettséggel ahhoz, hogy adott esetben segíteni tudjon egy másik emberen. Az államtitkár azt mondta, Magyarországon – a mentőszolgálatnak köszönhetően – van már hagyománya a laikus életmentésnek. Fontos, hogy ez a program támogatást kapjon. Ezért indítják el a 7. évfolyamos diákoknak az újraélesztés oktatását. A program során azt is szeretnék elérni, hogy minden iskolában legyen egy olyan felnőtt, aki ért az újraélesztéshez.

Csató Gábor, az OMSZ főigazgatója elmondta: a mentőszolgálat évente 8 ezer esetben találkozik közterületi újraélesztéssel. A különböző programoknak köszönhetően az elmúlt két évben megduplázódott a sikeres újraélesztések száma. Kiemelte, percenként tíz százalékkal csökken annak az esélye, hogy a bajba jutott túlélje a rosszullétet. A főigazgató beszélt a két éve működő, az életmentést segítő Szív City nevű mobilapplikációról, és a “nyitott mentőállomások” projekt keretében útjára indított Hősképzés programjukról. Ennek keretében szintén el lehet sajátítani az újraélesztést.

hirdetés

Az Újraélesztés Világnapját (World Restart a Heart Day) kontinensünkön az Európai Parlament kezdeményezésére hozták létre. Azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés fontosságára. A kampány keretében világszerte ingyenes oktatásokat szerveznek. Az eseménysorozathoz az Elsősegélynyújtás Oktatásáért Alapítvány 2016-ban csatlakozott. A rendezvény szervezőinek célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét az újraélesztés fontosságára. Bemutassa az érdeklődőknek, hogy e tevékenység egyszerű és könnyen elsajátítható. Bizonyítsa, hogy így életet menthetünk – tájékoztatott a Weborvos.

A világnap alkalmából szerdán 136 mentőállomás lesz nyitva a civilek előtt, ezeken a helyeken az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a mentők munkájába – közölte. Bernyák Adrienn, a Zugligeti Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki a program elindítása miatt, mondván, egy fontos ismeretet sajátíthatnak el a tanulók – írja az MTI.

Békéscsabán szintén várják az érdeklődőket a mai nap folyamán:

újraélesztés
Forrás: Békéscsabai Mentőalapítvány


Kövessen minket Facebookon!