Kárász László: Bármilyen újraélesztés jobb a semminél

újraélesztés Fotó: Körös Hírcentrum

Az újraélesztés világnapja alkalmából október 16-án az ország több mentőállomása nyílt napot és érdekes programokat szervezett. Békéscsaba szintén csatlakozott a rendezvénysorozathoz.

Kárász László, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének megyei vezető mentőtisztje megosztotta, ezen a napon a diákok mellett felnőtteket is vártak. Mindazokat, akik fontosnak tartják az újraélesztés elsajátítását. Maga a folyamat ugyan nem egyszerű, de bárki számára megtanulható. Kárász László hozzátette, hogy ha valaki bejelentést tesz egy rosszullétről, amikor életjelenséget nem tapasztal, akkor a bejelentő a teljes folyamatban a mentésirányítótól segítséget kap a telefonon keresztül, egészen a mentők kiérkezéséig.Tehát nem marad egyedül a vészhelyzetben. Ennek segítségével az esetek 90 százalékában a szakemberek kiérkezésekor valaki már végzi az újraélesztést.

hirdetés

Mindenképpen meg kell kezdeni az újraélesztést, mert ha nem teszünk semmit az a legrosszabb. Mielőtt bármit tennénk, bizonyosodjunk meg róla, hogy a helyszín biztonságos. Csak ebben az esetben haladjunk tovább. Ezután megrázzuk a beteget a vállánál fogva, hangosn megszólítjuk. Ha nem reagál, akkor segítségért kiáltunk, majd a fej hátradöntésével átjárható légutakat biztosítunk. Utána szemmel, füllel és bőrön érzékelve figyeljük, van-e spontán légzés. Ha 10 másodperc allatt kettőnél kevesebb volt a légvétel, akkor mentőt hívunk és elkezdjük a mellkaskompressziót. 30 nyomás és két befújás a sorrend.

Ma a sikeres újraélesztésnek két záloga van: a minőségi mellkaskompresszió és a defibrillátor. Számos helyen létezik már az országban félautomata defibrillátor, de ezeket csak akkor tudják használni, ha van a közelben is. Több eszköz található szerte a megyében, ezeket az interneten egy térképen lehet megnézni.

A Kárász Lászlóval készült interjút itt meghallgathatják: