Alapszakmákat bemutató kiadvány jelent meg a pályaválasztás előtt állóknak

békés, pályaválasztás Fotó: Pixabay

Alapszakmákat bemutató kiadvánnyal segíti a pályaválasztás előtt állókat az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara.

A tárca parlamenti államtitkára csütörtökön Budapesten közölte, hogy a tájékoztató füzetet több mint 100 ezer példányban juttatják el a szakképzési centrumokhoz, a tankerületi központok által működtetett általános iskolákhoz. Még októberben megkapják a minisztériumok, felsőoktatási intézmények, illetve az egyházak által fenntartott iskolák is.

hirdetés

Schanda Tamás a sajtótájékoztatón hozzátette, hogy a 2020 szeptemberétől iskolarendszerben oktatható 174 alapszakma listáját a munkaerőpiaci elvárások és a külföldi tapasztalatok alapján, az ágazati készségtanácsok segítségével alakították ki. Az új rendszer akkor éri el a célját, ha a lehetőségekről a diákok és szüleik, illetve a pedagógusok is értesülnek – indokolta a Tájékoztató füzet az alapszakmákról című kiadvány megjelentetését.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a negyedik ipari forradalom átalakítja a munka világát. Megváltoztatja a munkavállalókkal szembeni követelményeket, erősíti az összetettebb feladatok iránti igényt. Új szakmák jelennek meg, a munkakörök átalakulnak. Egyre keresettebb a jól képzett munkaerő. Így a jó szakmaválasztás, az alapok megtanulása és gyakorlati elsajátítás a legjobb belépő a munkaerőpiacra.

Schanda Tamás szerint a családoknak és az országnak egyaránt érdeke, hogy a fiatalok versenyképes szaktudással gyorsan önálló egzisztenciát teremtsenek. Ezért – mint fogalmazott – átlátható, a munkaerőpiachoz alkalmazkodó rendszer kialakítására törekednek.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke (MKIK) üdvözölte, hogy a keresletvezérelt szakképzés lett a fő szempont. Parragh László szerint a munkaerőpiac folyamatosan változik, de a jelenlegi elvárásokat az alapszakmák jegyzéke jól tükrözi. Csaknem 300 cég visszajelzésein alapul.

Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára közölte, hogy a szakképzési intézmények, vagyis a technikumok és a szakképző iskolák tananyaga jövő szeptembertől megújul. Olyan készségekre is kiterjed, amelyek megkönnyítik a további képzéseket, a korábban megszerzett tudás felfrissítését.

A fiataloknak több idejük marad szakmaválasztásra, a vállalati közreműködőknek köszönhetően pedig munkakörnyezetben sajátíthatják el a szükséges ismereteket – tette hozzá. A szakképzés ma már olyan karrierlehetőség, amely a biztos megélhetés mellett a fejlődést és önmegvalósítást is lehetővé teszi. A tájékoztató füzet az ITM megbízásából készült el az MKIK kiadásában. A kötet online kiadásban is megtekinthető az Innovatív Képzéstámogató Központ honlapján – írja az MTI.