Érzékenyítő kulturális programsorozat indult útjára a kormányhivatalban

érzékenyítő Forrás: bekesijarasok.hu

Mindenki ugyanúgy más! elnevezéssel érzékenyítő kulturális programsorozat indult útjára csütörtökön a Mezőkovácsházai Járási Hivatalban.

A rendezvény legfontosabb célja a fogyatékos gyermekek, embertársaink elfogadásának segítése. A Nemes András Bence autista kishős által készített hajómaketteket, illetve a „Nézd csak, ugyanolyan vagyok!” című rajzkiállításra érkezett alkotásokat tekinthetik meg december közepéig a hivatalba érkező ügyfelek.

hirdetés

Valódi kis hősökről szól a mai nap, hiszen mindannyian ugyanúgy mások vagyunk – hangsúlyozta dr. Krizsán Anett. A Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója kifejtette: a XXI. század közigazgatása nem csak az ügyintézésről szól. Egy hivatal – ahová naponta több százan betérnek – a legalkalmasabb hely arra, hogy közelebb vigyük az emberekhez a kezdeményezés és az alkotások üzenetét. Elhivatottságban nincs hiány. Mérhetetlen szeretettel és lendülettel indul útjára az elfogadást segítő tematikus programsorozat – tette hozzá.

Napjainkban egyre inkább sikerül a környezetünket: épületeinket, közintézményeinket akadálymentesíteni. De mindent meg kell tennünk önmagunk, egymás, a szívünk és lelkünk akadálymentesítéséért is. Ezt jelenti az elfogadás – mondta Béni Attila. A Mezőkovácsházai Járási Hivatal vezetője hozzátette: az elfogadás, ami a megismerésen alapul. A megismerésen és a megszeretésen, hiszen ha nem ismerjük, akkor nem fogjuk megszeretni és nem tudjuk elfogadni. A magyarbánhegyesi iskola kis hősei mindannyian rendelkeznek valódi szuperképességgel – nyomatékosította. Majd hozzátette: ez nem egyszerűen egy kiállítás, és nem egy programsorozat. Sokkal inkább küldetés.

Fajó János tagintézmény-vezető elmondta: a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztős Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézményben összesen 300 diák tanul, iskolájuk fő profilja a kiemelt figyelmet igénylő diákok nevelése, képzése. A magyarbánhegyesi tagintézményben 120 sajátos nevelési igényű fiatallal foglalkoznak a szakemberek hozzáértéssel, szeretettel.

Itt tanul a 18 esztendős orosházi Nemes András Bence is. A 9. osztályos számítógépes adatrögzítő szakos diák számtalan csatahajó méretarányos makettjét készítette már el kartonpapírból, alkotásaival korábban is több kiállításon szerepelt. Magyarbánhegyes polgármestere oklevéllel ismerte el a településen tanuló tehetséges fiatal teljesítményét.

A Mezőkovácsházai Járási Hivatal a Dr. Illyés Sándor Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztős Iskola, Kollégium és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Magyarbánhegyesi Tagintézményével, valamint az alma mater munkáját segítő Erősödő Családi Kötelékekért Alapítvánnyal együttműködve hirdette meg, indította útjára a programsorozatot. A rendezvény ötletgazdái a sajátos nevelési igényű gyermekeket oktató intézmény mellett a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a szintén helyi Négy Évszak Óvoda és Bölcsőde óvodás és alsó tagozatos diákjait szólították meg, a felhívásra több mint másfélszáz alkotás érkezett.

Az óvodáskorú alkotók a családról, az első osztályosok a kedvenc meséről, a másodikosok kirándulásról, míg a harmadikosok a barátságról készített alkotásokkal pályázhattak. Ebből válogatta ki a pedagógusokból és képzőművészekből álló a zsűri a most bemutatott harmincnégy alkotást – írja a bekesijarasok.hu.