Hasznos tanácsok az őszi közlekedéshez

őszi Fotó: Pixabay

Az őszi közlekedési körülmények váratlan helyzet elé állíthatják a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy egyik pillanatról a másikra olyan időjárási és útviszonyokkal találkozhatunk, amelyek a nyári vezetéstechnikától lényegesen eltérnek.

Esőben, ködben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak, ezért a közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

hirdetés

Egyes utakon számítani kell a mezőgazdasági gépek által felhordott sárra, amely csúszóssá teheti az utakat! Haladásunk során az autó stabilitása csúszós útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon balesethez vezethet. Gázelvétellel és motorfékkel csökkentsük a sebességet!

Szükséges a járművek műszaki állapotának alapos átvizsgálása. A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek. Már +7° C külső környezeti hőmérséklet alatt a téli gumiabroncsok előnyösebb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint a nyáriak.

Az őszi hónapokban nő azon órák száma, mely során korlátozott látási körülmények között és sötétben közlekedünk, ezért kiemelt figyelmet kell fordítani a látni-látszani elvre. Nem elégséges, ha a gyalogos és kerékpáros látja a közeledő gépjárművet, fontos, hogy ők maguk is láthatóak legyenek és időben észleljék őket.

A fényvisszaverő anyagok és prizmák nem helyettesíthetik a világítást, de növelik a láthatóságot. Ezek használata, valamint a jól működő világítás sötétben a gyalogosokat és a kerékpárosokat is jól láthatóvá teszi. Lakott területen kívül mind a kerékpárosoknak, mind a gyalogosoknak éjszaka és korlátozott látási viszonyok esetén fényvisszaverő ruházatot kell viselni.

A biztonságos és szabályszerű kerékpározáshoz elengedhetetlen a kétkerekű megfelelő felszereltsége is: elöl fehér vagy kadmium sárga lámpa, továbbá egy fehér fényvisszaverő prizma, hátul piros lámpa vagy villogó és piros fényvisszaverő prizma, illetve legalább az egyik keréken egy sárga küllőprizma megléte szükséges.

Forrás: police.hu