Megdőlhet a melegrekord: 28 fok is lehet hétfőn

melegrekord, Október, jövő héten, melegfront, melegebb, melegrekord, szeptember Fotó: Pixabay

Élénk déli-délnyugati széllel érkezik az igen meleg levegő, 10-12 fokkal lesz több az átlagosnál. Jó eséllyel megdől majd a melegrekord is.

A következő időszakban egy Nyugat-Európa fölött hosszan elnyúló hidegfront előterében dél-délnyugat felől érkezik az igen meleg levegő. A 850 hPa-os főizobárszinten (kb. 1500 méteres magasságban) az átlagosnál 10-12 fokkal melegebb levegő áramlik fölénk. Hétfőn és kedden ezen a szinten a hőmérséklet többfelé a 15 fokot is meghaladhatja, mely leginkább a nyári hónapokra jellemző időjárási helyzetkép.

hirdetés

Júliusban, augusztusban ilyen helyzetekben a csúcshőmérséklet gyakran a 35 fokot is eléri, viszont október második felében már lényegesen alacsonyabb a napsugarak beesési szöge, illetve a nappalok is jóval rövidebbek, ennek megfelelően a nappali felmelegedés mértéke is visszafogottabb. Viszont így is kifejezetten meleg időben lesz részünk, az erős nappali felmelegedéshez az élénk, erős déli-délnyugati szél is nagy mértékben hozzájárul majd.

Már vasárnap többfelé elérheti a csúcshőmérséklet a 25 fokot, délkeleten akár a 26 fokot is meghaladhatja, a legmelegebb azonban hétfőn lesz, amikor az ország több pontján is 26-28 fokot mutathatnak a hőmérők.

Az évszázados melegrekord minden bizonnyal meg fog dőlni, a legmelegebbet eddig ezen a napon 1935-ben Baján és Nyíregyházán mérte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Akkor mindkét településen 25,6 fok volt. Vagyis akár 2-3 fokkal is megdőlhet a korábbi rekord. Az eddigi fővárosi rekord (25,0 fok; 1943, Budapest – Gellérthegy) is könnyedén a múlté lehet.

Kedden is marad a késő nyáriasan meleg idő, délen, délkeleten ismét 26-27 fok lehet a délutáni órákban. Így ezen a napon is új rekord születhet. Október 22-én eddig 1943-ban mérték a legmelegebbet. Akkor Budapest – Gellérthegyen 26,2 fokig melegedett a levegő – tájékoztatott az Időkép.