Több mint 3500 járművet ellenőriztek a TISPOL akció során

tispol Fotó: police.hu

A rendőrök az egyhetes Tispol Truck & Bus akció során 3097 nehéz tehergépkocsit és 465 autóbuszt ellenőriztek.

A Tispol Truck & Bus európai szintű ellenőrzés keretében elsősorban a vezetési- és pihenőidőt, valamint a veszélyes áruk szállításával összefüggő szabályok megtartását vizsgálták. A rendőrök 2019. október 14. és október 20. között az ellenőrzött járművek esetében 885 alkalommal állapítottak meg jogsértést.

Azonnali közlekedési korlátozást 10 nehéz tehergépkocsi esetében kellett elrendelni. Ebben a jármű-kategóriában vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 75 alkalommal volt probléma. A jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban 170 esetben találtak szabálytalanságot. Az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt 85 alkalommal kellett intézkedni. A tehergépkocsi-vezetők ellenőrzése során nyolc esetben merült fel alkoholfogyasztás gyanúja, 96 alkalommal a jármű vezetője, illetve utasa nem használta a biztonsági övet, illetve 221 jármű vezetője túllépte a megengedett legnagyobb sebességet.

Az autóbuszok ellenőrzése során 28 jármű vezetője nem tartotta be a megengedett legnagyobb sebességre vonatkozó szabályt. A vezetési- és pihenőidővel kapcsolatos szabályszegések miatt 10 esetben, jármű-, illetve rakománybiztonsággal kapcsolatban öt alkalommal, az okmányokkal kapcsolatos jogsértések miatt hat esetben kellett intézkedniük a rendőröknek.

Forrás: police.hu