Karnics Tibor fotóiból nyílt kiállítás a Munkácsy Múzeumban

karnics Fotó: Nagy Éva

A Munkácsy Mihály Múzeum egy egzotikus utazásra invitálja közönségét és beavatja látogatóit egy titokba. A titok neve: Thaiföld.

„…Amikor először utaztam Thaiföldre,
láttam egy posztert, amelyen ez a felirat szerepelt:
Imádkozzunk a thaiföldi kultúráért.
Ezt próbálom magam is tenni a fotóimmal.”
Karnics Tibor

hirdetés

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban 2019. október 17-én nyílt meg a Mítosz és valóság: Ünnepek és hétköznapok Thaiföldön – Karnics Tibor fotómunkái című kiállítás. A képzeletbeli utazásnál izgalmasabb eseményre, egy igazi ázsiai kalandra lehetőséget biztosító tárlat megnyitóján Ando György múzeumigazgató köszöntötte a rendezvényre érkezőket. A megnyitóra a Thaiföldi Királyság Nagykövetsége is elfogadta a meghívást. Ms. Pilanya Niyomthai miniszteri tanácsadó odaadó lelkesedéssel beszélt a Karnics Tibor által hazája iránt táplált érdeklődésről. Utána Szarvas Péter polgármester nevében Békéscsaba Megyei Jogú Város Önkormányzata Kabinet osztályának vezetője, Szántó Zsolt köszöntötte a megjelenteket, aki mint utazó és fotós is értékelte a kiállítást.

A tárlatot Hermann Katalin üvegművész-művészettörténész, a hévízi Gróf I. Festetics György Művelődési Központ, Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény igazgatója nyitotta meg. Ő maga is többször járt már Thaiföldön. Beszélt az országról és a thai erdei hagyományról, a théraváda buddhizmus szerzetesi hagyományvonaláról, amelybe – hét éves thaiföldi tartózkodása idején – Karnics Tibor is tartozott. A legérdekesebbek azonban azok a történetek voltak, amelyek ott tartózkodása idején vele estek meg, vagy amelyeknek tanúja volt. Ezek világítottak rá leginkább az európai és a thai emberek közötti látványos és meghökkentő mentalitásbeli különbségre.

Az est során egy zenetörténeti kuriózum is várta az érdeklődőket. Dr. Lévay Péter elméleti fizikus (Budapesti Műszaki Egyetem Fizikai Intézete) őfelsége Bhumibol Adulyadej, พระบาทสมเด็จพระปรมินทรมหาภูมิพลอดุลยเดชมหาราช, IX. Ráma thaiföldi király szerzeményeiből készült zongoraátiratokat adott elő. Az Amerikai Egyesült Államokbeli Cambridge-ben (Massachusetts) született király a thai történelem leghosszabb ideig regnáló uralkodója a jazz korszak gyermeke volt, szerzeményei is ebben a zenei világban mozognak. A vendégek végül megkóstolhatták az egész világot meghódító édességet, a ragacsos thai rizst mangóval. Voltak, akik a receptet is elkérték.

Karnics Tibor tárlata 2020. január 5-ig várja az érdeklődőket a Munkácsy Mihály Múzeum Tégla Termében – tájékoztatott Gyarmati Gabriella művészettörténész, a kiállítás kurátora.