Kutyákat használnak régészeti leletek feltárására horvát archeológusok

kutyákat Fotó: Zlatko Bala/Department of Archaeology/University of Zadar

Különleges kiképzésben részt vett kutyákat használnak horvát archeológusok régészeti leletek feltárására. A bemutató tanulmány a Journal of Archaeological Method and Theory című tudományos folyóiratban jelent meg.

A három belgajuhász, Panda, Sattwe, Mali és egy németjuhász kutya, Arwen, öt időszámításunk előtti 8. századi sírhelyet szagolt ki és észlelt korábban feltárt sírokat is a 2015 óta Drvisica és Karlobag településeken, a horvát tengerparthoz közeli Velebit-hegységben. Vedrana Glavas, a zárai (Zadar) régészeti kutatások vezetője és Adrea Pintar, a horvát hegyimentő szolgálat (HGSS) nyomkereső kutyáinak kiképzője a régészeti leletek felfedezéséről írt tanulmányukban elsőként számoltak be olyan kutyákról, amelyeket “biológiai detektorokként” használnak a régészetben.

hirdetés

Drvisica településen öt feltárt sírból négyben találtak emberi maradványokat. Ezeket szénizotópos kormeghatározással és régészeti leletanyag-elemzéssel az időszámítás előtti 8. és 1. századra datálnak a régészek. A leleteket “vak keresés” és “kétszeres vak keresés” módszerrel fedezték fel. A “vak keresésnél” a kutyák és a vezetőik nem tudják, hol a sír. A régészek vezetője azonban feltételezi azt. Míg a “kétszeres vak keresésénél” senki sem tudja, hol kell keresni. A sírhely nem látható a föld felszínén. Nem lehet tudni, merre találhatók a nyomra vezető szagok. A kutyákat minden esetben megszokott sorrend nélkül, véletlenszerűen engedik a vizsgált területre.

A kutatások megmutatták, hogy a különleges kiképzésben részt vett kutyák akkor is kiszagolják az emberi maradványokat, ha azok nagyon kis mennyiségben vannak a feltárandó területen. Ez esetben a 3000 éveseket is. A régészet vezetője szerint a meszes talajnak köszönhető az, hogy megmaradtak a szagok. A kutyák a szagot követik, de nem azonosítják a holttest pontos helyét, ezért elemezni kell a munkájukat, és figyelembe kell venni a különböző geológiai adottságokat – hangsúlyozta a kutató. Bűnügyek feltárásban már mindennapos az emberi maradványokat kereső kutyák használata, de nem gyakori, hogy az ilyen kutyákat történelmi sírok detektálásra használják – írja az MTI.