Rendkívüli állapotot hirdetett a kaliforniai kormányzó a tűzvész miatt

tűzvész Kalifornia tűzvész / Fotó: Noah Berger - AP

Rendkívüli állapotot hirdetett a tűzvész miatt Kalifornia egész területére Gavin Newsom kormányzó vasárnap.

Az Egyesült Államok nyugati partján található tagállamban egyszerre 16 helyen pusztít tűzvész. Az észak-kaliforniai San Francisco és a déli Los Angeles környékén a legrosszabb a helyzet. A rendkívüli állapotot bejelentő közleményében a kormányzó közölte: “minden rendelkezésre álló forrást” felhasználnak a katasztrófa megfékezésére.

hirdetés

A lángokat a tűzoltóknak eddig nem sikerült megfékezniük, sőt, a szárazság és az erős széllökések miatt inkább továbbterjednek. Lauren Robertson, a kaliforniai erdővédelmi hivatal vezetője újságírókkal közölte: eddig 130 ezer embert szólítottak fel lakhelye elhagyására. “Nagyon változékony a helyzet” – fogalmazott Robertson. Vasárnap háromezer tűzoltó küzdött a lángokkal, és csupán a Los Angeleshez közeli Santa Clarita környékén sikerült megfékezniük a tűzvészt. Eddig mintegy 30 ezer hektárnyi terület égett porig. Különösen veszélyes a helyzet Sacramento, San Francisco, Los Angeles és San Diego környékén.

A szakemberek újabb tűzfészkek keletkezésére számítanak. Lángokban állnak Kalifornia híres bortermelő vidékei is. A helyi áramszolgáltató, a Pacific Gas & Electric (PG&E) szombattól kezdve 38 megyében folyamatosan kapcsolja le fogyasztóinál a szolgáltatást biztonsági megfontolásból, nehogy elöregedett berendezései újabb tüzeket okozzanak. Helyi idő szerint vasárnap kora délután mintegy 940 ezer fogyasztónál már nem volt áram.

Gavin Newsom demokrata párti kormányzó, akinek 2018-as választási kampányát az ABC televízió szerint több mint 200 ezer dollárral támogatta a PG&E, vasárnap erőteljesen bírálta a Kaliforniában monopolhelyzetben lévő vállalatot. “Van egy üzenetem a PG&E-nek: vége a hosszú éveken keresztül tartó kapzsiságnak, vége a hosszú évekig tartó rossz menedzsmentnek, és vége annak is, hogy a részvényesek érdekeit az emberek érdekei elé helyezték” – fogalmazott a Twitteren a kormányzó, utalva arra, hogy a cég nem tartotta karban berendezéseit.

Az ABC televízió egyébként megkérdezte a kormányzót, hogy miért is fogadta el a vállalat támogatását tavalyi választási kampányához, kivált, hogy a céget akkor már bíróságon ítélték el. “Különös kérdés ez, nem is tudom, mit mondhatok rá” – válaszolta Newsom.

Forrás: MTI