Tízezer ok a beltéri levegő vizsgálatára

levegő Illusztráció: Pixabay

Illékony szerves vegyületek, gombák, Legionella: a levegő ezeket az egészségre káros anyagokat és mikroorganizmusokat mind tartalmazhatja, és még ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból vagy az irodából.

hirdetés

Míg táplálékból néhányszáz grammra, ivóvízből néhány literre van szükségünk naponta, addig a levegőből közel tízezer liternyit lélegzünk be – érzékeltette a nagyságrendi különbségeket Filep Zoltán, a WESSLING Hungary Kft. környezetvédelmi üzletágának laborvezetője az V. Klíma- és Légtechnikai Szakmai Napon tartott előadásában. A szakember a levegő tisztaságának fontosságára, a megfelelő vizsgálatok szükségességére hívta fel a figyelmet.

hirdetés

Filep Zoltán elmondta, hogy az illékony szerves vegyületekkel (VOC-k) a mindennapjaink során számtalan módon találkozhatunk. Azok lakásokban, irodákban használatos bútorokból, építőipari anyagokból és egyéb tárgyakból párologhatnak ki. A laboratóriumi tapasztalatok szerint a levegőben leggyakrabban talált veszélyes anyagok a benzol, toluol, sztirol, triklóretilén, tetraklór-etilén. Ezek többsége gyúlékony, rákkeltő, aspirációs veszélyeket jelent, szem- és bőrirritációt okoz. A nem megfelelően karbantartott szellőzőrendszereknél komoly gondot jelenthet még a hírhedt, akár halálos tüdőgyulladást is okozó Legionella.

Törekedni kell arra is, hogy a lakásokba, irodákba alacsony formaldehid-kibocsátású anyagokat építsünk be. Egészségügyi kockázatot jelenthet például a forgácstermékekből gyantaanyaggal összeragasztott OSB-lap.

Filep Zoltán kiemelte, hogy a munkavédelmi törvényeknek megfelelő vizsgálatok elvégzése elemi érdeke és kötelessége is a munkáltatóknak. Hiszen amennyiben az ellenőrzéseken mért értékek nem felelnek meg az ajánlásoknak és a szigorúan megállapított határértékeknek, súlyos büntetésre számíthatnak.

A beltéri vizsgálatok során egyszerű és gyors helyszíni vizsgálatokra (szén-dioxid, ózon, szén-monoxid, nitrogén-dioxid mérése), illetve a jogszabályi előírásoknak megfelelő mintavételre és komoly laboratóriumi vizsgálatokra egyaránt szükség lehet. A laboratóriumi mérések során a feladatnak leginkább megfelelő, az adott szervezet által kalibrált mérőműszert választják ki, mintát vesznek, mérnek, jól ismerve az anyagokat, a körülményeket és a paramétereket.

A komoly egészségügyi kockázatot jelentő illékony szerves vegyületek, gombák és baktériumok mellett rendkívül fontos a megfelelő hőmérséklet, a zaj, illetve a légkondicionáló berendezés működése is – hangsúlyozta a szakember – számolt be a Laboratorium.hu.

hirdetés