A Magyar Festészet Napján nyílt meg Baji Miklós Zoltán kiállítása

festészet Fotó: Munkácsy Múzeum

A Magyar Festészet Napja nevű kezdeményezés, mely 2002-ben indult, október 18-án, Szent Lukács napján csúcsosodik ki. Idén, a Munkácsy Mihály Múzeumban a VI. Magyar-Román Határmenti Konferencia zárásaként, e napon Baji Miklós Zoltán képzőművész, művésznevén BMZ kiállításmegnyitójával adóztak ennek az országos rendezvénynek.

hirdetés

A kiállítás házigazdája, Medgyesi Pál igazgatóhelyettes üdvözlő szavai után Varga Tamás, Békéscsaba Megyei Jogú Város Oktatási, Közművelődési és Sport Osztályának vezetője köszöntötte a szép számmal megjelent művészetszerető közönséget. Majd ismertette a művész pályájának egy-egy emlékezetes momentumát. Ezután Ván Hajnalka művészettörténész megnyitó szavai elevenítették fel a kiállítás létrejöttének történetét. A tárlaton látható képek gondolati vezérfonaláról is beszélt.

hirdetés

A folytatásban a művész társa kíséretében egy hangperfonmansszal zárta az estet. Sötétben, a művekből foszforeszkáló sejtelmes fényben varázsolva el a vendégsereget.

Baji Miklós Zoltán a múzeum Honfoglalók Termében megrendezett tárlatának a „Műugrás a metafizikai térbe” címet adta, előre mutatva, hogy a tőle utóbbi időben ismert ezoterikus és/vagy transzcendens témában készült művekkel találkozhatunk. Válogatását jellemzően festmények alkotják, de néhány grafika és egy installáció is bekerült az október 31-ig látható anyagba – tájékoztatott a Munkácsy Múzeum Közművelődési csoportja.

Frissítve

A Munkácsy Mihály Múzeum meghosszabbította Baji Miklós Zoltán (BMZ) képzőművész Műugrás a Metafizikai Térbe című kiállítását. A tárlat 2019. november 10-ig látogatható a múzeum Honfoglalók Termében.

hirdetés