Kárenyhítő juttatás igényelhető aszálykár után

egységes, mezőgazdasági, nagy, 2021, afrikai, mezőgazdaság, őszi, kárenyhítési, kárenyhítő Illusztráció: Pixabay

Megjelent az agrárminiszter agrárkár-enyhítési rendszer keretében alkalmazandó aszályközleménye. A kárenyhítő közlemény az ország azon térségeit jelöli meg, ahol a meteorológiai adatok alapján a vegetációs időszakban elszenvedett csapadékhiány és magas hőmérséklet mezőgazdasági kárt okozhatott.

Adott kárenyhítési évben – egyéb támogatási feltétel fennállása esetén – ugyanis csak abban az esetben és azon területekre fizethető aszálykárok után kárenyhítő juttatás, ha adott területtel kapcsolatban az aszályhelyzetről a miniszter legkésőbb tárgyév október 31-ig közleményt ad ki.

A most megjelent közlemény értelmében Magyarországon a 2019. kárenyhítési év során az ország egész területén aszályhelyzet volt. Így az érintett termelők az ország teljes területén részesülhetnek kárenyhítő juttatásban. Amennyiben igazolt aszálykáruk van és egyéb támogatási feltétel is fennáll. A miniszter aszályközleménye a Földművelésügyi Értesítő LXIX. évfolyamának 2019. október 25-i 7. számában ide kattintva érhető el – tájékoztatott az Agrárminisztérium Sajtóiroda.

Az aszályközlemény önmagában még nem jogosítja fel a károsult termelőt a kárenyhítő juttatás igénybevételére. A kompenzációra való jogosultság további feltételei, hogy a termelő:

  • Az aszálykárt határidőben (a károsodás észlelését követő 15 napon belül, de legkésőbb szeptember 30-ig) bejelentette, amelyet az agrárkár-megállapító szerv le is igazolt.
  • A kárenyhítési hozzájárulást szeptember 15-ig maradéktalanul megfizette.
  • A kárenyhítő juttatás iránti kérelmet november 30-ig a Magyar Államkincstár elektronikus felületén benyújtja (a kérelembenyújtás lehetősége november elején nyílik meg).
  • Az aszálykárral érintett növénykultúrájában 30 százalékot meghaladó hozamcsökkenést (terméskiesést) és 15 százalékot meghaladó hozamérték-csökkenést (termelésiérték-kiesést) szenvedett el.


Kövessen minket Facebookon!