Harminchárom sikeres újraélesztés a Szív City alkalmazással

elakadt, 47-esen, mentő, pirotechnikai Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Körös Hírcentrum

Alig több, mint két éve debütált a Szív City alkalmazás, eddig harmincezer felhasználó töltötte le telefonjára. Meg is lett az eredménye, emelkedett a sikeres újraélesztések száma.

hirdetés

Az Országos Mentőszolgálat tájékoztatása szerint hazánkban évente több ezer ember veszíti életét hirtelen szívmegállás következtében közterületen. Ha perceken belül megkezdődne az újraélesztés – amíg a mentők kiérnek a helyszínre – többségük megmenthető lenne. Azért, hogy a lakosság életmentő ismeretei fejlődhessenek, és merjenek a tettek mezeire lépni, számos kampányt indított az OMSZ. Ilyen például a mentőállomásokon a Hősképzés, és ezért is vettek részt a Szív City nevet viselő applikáció fejlesztésében.

hirdetés

Az alkalmazást – ami összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével – bárki letöltheti telefonjára. Így, ha egy mentő elindul a helyszínre, a mentésirányító riasztja a beteghez legközelebb lévő elsősegélynyújtót is. Indulása óta harmincezren töltötték le az applikációt, eddig harminchárom ember életét tudták így megmenteni. Szeptemberben egy fiatal fiú esett össze egy pláza parkolójában, négyen siettek a segítségére az alkalmazásnak köszönhetően. Esztergomban pedig a buszpályaudvaron rosszul lett férfit mentett meg így egy polgárőr.

És beszéljenek továbbra is a számok

A legfrissebb adatok szerint két és fél év alatt közel duplájára emelkedett a sikeres újraélesztések száma az Országos Mentőszolgálatnál. Míg 2016 első félévében 575 esetben sikerült megmenteni a páciensek életét gyors helyszíni beavatkozással, addig 2019 első félévében már 1009 ilyen esetet regisztráltak. Az eredmény mögött látható, hogy a féléves időszakban előforduló mintegy ötezer hirtelen szívmegállásos esetnél a megkezdett újraélesztések száma is megkétszereződött (2335-ről 4653-ra nőtt).

Az elmúlt két év feltűnő eredményeinek hátterében a mentők új szakmai és kommunikációs stratégiája állhat, melynek része egyebek mellett a telefonos újraélesztési protokoll kötelező alkalmazása, új szakmai eljárásrendek bevezetése, a Szív City közösségi életmentő applikáció elindítása, az országos defibrillátor térkép megalkotása és a laikusok számára indított „Hősképzés” szemléletformáló hatása is. Tájékoztatásuk szerint pedig hamarosan elérhető lesz az ÉletMentő applikáció is, ami a mentőhívást is megkönnyítő, számos hasznos egészségügyi információt és szolgáltatást tartalmazó mobilalkalmazás lesz.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

hirdetés