A honvédelmi nevelésben lehet szerepe Békés megyének

honvédelmi Fotó: Ruzsa István/honvedelem.hu

A napokban tartotta meg soros ülését a Békés Megyei Védelmi Bizottság, a Békés Megyei Államigazgatási Kollégiummal közösen. A rendezvény keretében Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásában ismertette a „Zrínyi 2026” elnevezésű komplex honvédelmi és haderőfejlesztési programot.

hirdetés

Benkő Tibort még tavasszal kereste meg, hívta Békés megyébe dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott, hogy tájékoztassa az érdeklődőket a honvédelmi és haderőfejlesztési programról. A miniszter megosztotta, hogy az ország minden megyéjében beszámol a programról, Békés a 15. volt a sorban. Ezen felül kollégáival egyetemekre is elmennek, hogy beszéljenek a haderőfejlesztésről. A fiatalok megszólítása ugyanis rendkívül fontos. A jövő nemzedéke adhat az országnak egy olyan stabilitást, amire lehet építeni, számítani.

hirdetés

Ez a program részben arról is szól, hogy a magyar emberek megismerjék, hogyan lehet a békét, a hazát megvédeni, előjöjjenek ezek a hazafias érzések – mondta Benkő Tibor. Szeretnék bemutatni a fiataloknak, hogy mit jelent a haza, a haza iránti hűség, a lojalitás, a bajtársiasság, azt, hogy ezen alapértékek nélkül nem létezik a társadalom. Ma a honvédelem a technikai eszközök mellett nagyban szól ezekről az értékekről. A katonák akarják legkevésbé a háborút, mert tudják, mit is jelent. Ezért lesznek sokan békefenntartók, hogy helyben tudják megoldani a konfliktusokat.

Újságírói kérdésre Benkő Tibor kifejtette, az utánpótlás szempontjából volt is remélhetőleg lesz is szerepe Békés megyének. Az oktatási intézményeknek ebben kiemelt szerepe lehet. A hazafias honvédelmi nevelés véleménye szerint elengedhetetlen. Céljuk, hogy minden járásban legalább egy századnyi, minden megyében pedig egy ezrednyi önkéntes tartalékos egység alakuljon meg.

Ebben a kontextusban is érdemes beszélni az Airbus helikopteralkatrész-gyártó üzeméről, melyet Gyulán épít a cég. A honvédség pedig nemrég kettő A319-es csapatszállító gépet, húsz H145-ös Airbus könnyű helikoptert, tizenhat 225M helikoptert szerzett be. Nem terveznek a megyébe nagy katonai szervezeteket, viszont például egy honvédelmi középiskola és kollégium felállítását és működtetését nem tartja kizártnak, amennyiben a megyei vezetők erre nyitottak.

A napokban bejelentették, hogy a gyulai Airbus-üzem építését  kiemelt beruházássá nyilvánították, amely koordinálásáért dr. Takács Árpád felel. Ez a biztosíték arra, hogy az eljárások gyorsak, hatékonyak lesznek. A kormánymegbízott azt is megosztotta, hogy nem zárkózik el az oktatási, képzési lehetőségektől sem.

hirdetés