Együttműködési megállapodást kötött a MÁV és a Semmelweis Egyetem

Semmelweis Fotó: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

A Semmelweis Egyetem története pontosan 250 évvel ezelőtt, 1769. november 7-én kezdődött. Ekkor Mária Terézia orvosi karral egészítette ki a Nagyszombati Egyetemet. A jubileumi év alkalmából már tavasszal megkezdődött a közös munka a MÁV-val, melynek eredményeképpen a napokban egy stratégiai együttműködési megállapodást is aláírtak. Valamint bemutattak egy matricázott mozdonyt.

Az együttműködési megállapodást az érintett szervezetek képviseletében Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora látta el kézjegyével a Keleti pályaudvaron rendezett eseményen. Az ünnepélyes megállapodáskötést követően felavatták a „Semmelweis 250” matricával feldíszített Taurus típusú mozdonyt.

hirdetés

Az együttműködés célja a MÁV és a Semmelweis Egyetem közötti kapcsolat megerősítse. Ennek keretében kiemelt szerepet kap a MÁV és a MÁV-START utazóközönsége, valamint dolgozói egészségtudatosságának, egészségbiztonságának fejlesztése. Az egyetem támogatást nyújt többek között a sokoldalú és magas színvonalú orvos- és egészségtudományi szakmai ismereteivel, kutatásaival és oktatási módszertanával a vasúttársaság egészségfejlesztési programjainak kidolgozásában. A MÁV utasait is megcélzó egészségfejlesztési program mellett közösen kidolgoznak egy országos szűrőprogramot is. Bevezetve ezzel a vasúti szűrőkocsi fogalmát.

Az egyetem megalapításának 250. évfordulójának tiszteletére a Budapest–Bécs vonalon már augusztus vége óta közlekedik a Semmelweis EC-re átkeresztelt vonat. Most pedig nagy örömmel avatták fel a MÁV-START által előkészített és legyártott „Semmelweis 250” Taurus mozdonydekorációt is. Ezzel a látványos megoldással nemcsak a kapcsolatot erősítik tovább, hanem a Semmelweis Egyetem a magyar felsőoktatásban és tudományban végzett kiváló munkáját jelző jó híre is még többekhez eljut. A matricázott mozdony a Budapest–Hegyeshalom–Bécs, a Budapest–Sopron, a Budapest–Szombathely, valamint a Budapest–Békéscsaba–Lőkösháza viszonylatokon fog közlekedni.

Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora elmondta: „Két fontos város, Budapest és Bécs között közlekedő Semmelweis Euro City vonat, valamint a “Semmelweis Egyetem oktatás, kutatás, gyógyítás 250 éve az egészség szolgálatában” mottóval felmatricázott mozdony jelképezi az egyetem 250 év alatt megteremtetett hagyományát. A MÁV-val kötött stratégiai együttműködés keretében az egyetem a jövőben az utazóközönség és a vasúti dolgozók egészségbiztonságának, egészségtudatosság fejlesztésének őre lesz.”

Dr. Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: „A múlt és a hagyomány tisztelete összeköt minket az egyetemmel. De ehhez még hozzátehetjük, hogy a vasúttársaságnak is kiemelt értéke az emberi élet biztonsága. Mi büszkék vagyunk arra, hogy a hét minden napján nemcsak egyik pontból a másikba juttatjuk emberek tízezreit, hanem, hogy ezt a feladatot korunk egyik legbiztonságosabb közlekedési eszközével végezzük. A vasútbiztonságot kollégáink folyamatos pontos és hozzáértő munkája garantálja. Viszont figyelmük fenntartásának kulcsa, hogy az egészségi állapotuk rendben legyen, az esetleges betegségeket preventív tevékenységgel megelőzzük.” – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.