Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több tartományában

Áramkimaradást okozott a havazás Ausztria több részében, így Karintiában, Tirol keleti részében, valamint Salzburg tartományban. Az üzemzavarokat a havazás miatt elektromos vezetékekre dőlt fák okozták.

Karintiában négyezer, Kelet-Tirolban tíz településen 2500, míg a Salzburgi Lungauban nyolcszáz háztartásban szűnt meg az áramellátás. A szerda reggelre lehullott vastag hótakaró súlyától több helyen fák dőltek ki, faágak szakadtak le, megsértve a villamosvezetékeket. Ausztria legdélibb tartományában, Karintiában tizenegy iskolában szünetel a tanítás, a Möll völgyében az üzletek is zárva maradtak. Tirolban az 1400 méteren lévő Villgratentalt a hó teljesen elzárta a külvilágtól. Salzburg tartományban Bad Gastein térségében az adóktornyok is megsérültek, így több helyen a televíziós, illetve a rádióműsorokat sem lehet fogni.

hirdetés

A szakemberek folyamatosan dolgoznak a hiba elhárításán, de munkájukat nehezíti, hogy több út járhatatlanná vált, illetve több útszakaszt lavinaveszély miatt lezártak. Az osztrák és az olasz gyorsforgalmi úthálózatokat összekötő 13-as autópályán (Brenner-autópályán) hókotrók dolgoznak.

Szerda estig további heves havazás várható, ezért több helyen figyelmeztetést adtak ki. A meteorológiai előrejelzések szerint akár 20-50 centiméter vastagságú hótakaró is kialakulhat a közutakon.

MTI