Még várat magára a tél, enyhe lesz az idő

pénteken, hidegfront, fagyos, tél, hétvégére, havazás, lehűlés Fotó: Pixabay

A tél még messzebb van, legalábbis az időjárás tekintetében. A továbbiakban is marad az enyhe idő, télies fordulat két héten belül nem látszik.

Egyelőre rossz híreink vannak azok számára, akik már a tél és a havazás jeleit várják, az átlagosnál enyhébb időjárás ugyanis a következő időszakban is folytatódik. A legfrissebb számítások szerint télies fordulat két héten belül nem várható. Ennek oka ugyanis, hogy az Atlanti-óceán fölött a következő napokban is gyakran képződnek majd ciklonok. Ezek hátoldalán a kontinens nyugati részét többször is hidegebb léghullámok áraszthatják el, viszont Kelet-Európa fölött nagy kiterjedésű anticiklon helyezkedik el, mely mintegy blokkolja a ciklonok keletebbre történő tovább haladását. Így Közép- és Kelet-Európában tartósan fennálló délies áramlásra kell számítani, mellyel az évszakhoz képest igen enyhe légtömegek érkeznek. Helyenként az átlagosnál továbbra is 10-12 fokkal lesz melegebb az idő.

hirdetés

Ezen időjárási helyzetben jelentős átalakulás egyelőre nem mutatkozik, így nálunk még várat magára a tél, hétvégén a 20 fokot is elérhetjük. Nem így a kontinens északi részén, elsősorban Lappföldön, ahová már beköszöntött a kemény tél. A vastag hóval borított tájakon hétfőre virradóan néhol -30 fok alá csökkent a hőmérséklet – tájékoztatott az Időkép.