Szakmai programon vehettek részt a pedagógusok

szakmai nap, GYSZC Fotó: Körös Hírcentrum

Négy napos konferenciát szervezett a Gyulai Szakképzési Centrum, a Gyulai SZC Harruckern János Szakgimnáziuma és az Oktatási Hivatal.

A szakmai programban 25 fő pedagógus vett részt Kárpátáljáról és Erdélyből. Kozmáné Bata Zsuzsanna, az Oktatási Hivatal szóban forgó projektjének szakmai vezetője elmondta: olyan intézményi programokat mutattak be a négy nap során, amelyeket magyarországi iskolák már kipróbáltak és működőképesek. Ezeket ajánlják külhoni iskolákba adaptálásra, bevezetésre.

hirdetés

A gyakorlatokat a GYSZC pedagógusai mutatták be óralátogatások, előadások és műhelymunka keretében.

Labos Edit szakmai vezető kérdésünkre elmondta: az országban először a GYSZC-ben alkalmazták ezeket a gyakorlatokat. A feladatok 8-10 kompetenciára épülnek és az első tanév elteltével máris pozitív eredmény látszott. Többek között a gyerekek kudarc tűrő képessége és a konfliktuskezelésük is javult. A fejlesztő gyakorlatokat azóta is alkalmazzák és az elért eredmények miatt kérte az Oktatási Hivatal az intézményt, hogy mutassák be a pedagógustársaiknak.

Czeglédiné Szappanos Anita, a Harruckern igazgatója portálunknak úgy fogalmazott: az iskola kapuja mindig nyitva áll az újdonságok előtt. Minden olyan felkérésre nyitottak, ami a gyermekek fejlesztését, vagy a tanárok fejlődését segíti. Ez a program is példája ennek. Büszkék arra, hogy közel 30 pedagógus vesz részt a rendezvényen és bemutathatják a gyakorlatokat.

Hozzátették, hogy nagyon sok hátrányos helyzetű diák van, az ő fejlesztésük külön odafigyelést igényel. Az alkalmazott feladatoknak köszönhetően színesebb óravezetés jön létre, ami által a gyerekek fogékonyabbak lesznek. Élvezik az tanórákat, ami a pedagógusnak is könnyebbséget jelent.

A konferenciának köszönhetően a szakemberek a látottak alapján könnyebben elsajátíthatják ezeket a technikákat és alkalmazhatják őket a jövőben.

hirdetés