Megjelent a rendelet: nem kötelező a nyelvvizsga a felsőoktatási felvételihez

idegen, online, felsőoktatási, iskola, diák, angol, nyelvvizsga Fotó: Pixabay

A kormány a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és más szervezetek javaslatára visszavonta a felsőoktatási tanulmányok megkezdését középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötő 2014-es döntését. Az erről szóló rendelet megjelent a Magyar Közlönyben. A döntés már a 2020-ban érettségizőkre, felvételizőkre is vonatkozik.

hirdetés

Aki már letette vagy hamarosan megszerzi a középfokú nyelvvizsgát, az mindenképpen jól jár. Hiszen többletpontokra jogosult. Ezért az innovációs tárca továbbra is arra biztatja a fiatalokat, hogy lehetőség szerint tegyék le a nyelvvizsgát. Igyekeznek támogatni a diákok nyelvtanulását, ingyenessé tették a 35 év alattiak körében az első sikeres nyelvvizsgát, a diákhitel már nyelvtanulásra is fordítható. És a középiskolások jövő nyártól ingyenes külföldi nyelvi képzésekre utazhatnak.

hirdetés

A most megjelent kormányrendelet a kötelező emelt szintű érettségi vizsgát írja elő bemeneti követelményként. Azzal, hogy e feltétel teljesítése alól mentesülnek azok a képzések, amelyek esetén a felvételi pontszámot nem az érettségi vizsgák eredményéből, hanem a gyakorlati vizsga eredménye alapján számítják ki. Ide tartoznak többek között a művészet, művészetközvetítés képzési terület szakjai, az edző alapképzési szak, és a művésztanár szakok.

A kormányrendelet szakonként, képzési területenként tartalmazza a 2020. évi felsőoktatási felvételi eljárásokban a jelentkezés feltételeként meghatározott emelt szintű érettségi vizsgák jegyzékét is – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

hirdetés