Tömeges vonatbaleset történt Tótkomlóson – gyakorlatozott a katasztrófavédelem

Tótkomlós gyakorlat Fotó: Katasztrófavédelem

Vonat ütközött egy kisbusszal Tótkomlóson, mely következtében a szerelvény elsodort egy a fénysorompónál várakozó tehergépjárművet. A baleset helyszínére hivatásos, önkormányzati és önkéntes tűzoltók vonultak. Munkájukat a városi köteles polgári védelmi szervezet és mentőszervezet, valamint mentőcsoportok segítették. Mindez természetesen csak egy gyakorlat során történt meg.

Egy munkásokat szállító kisbusz a tilos jelzés ellenére a sínekre hajtott és Tótkomlóson keresztül közlekedő menetrend szerinti személyszállító motorvonat beleütközött. Ennek következtében a kisbuszt maga alá gyűrte és maga előtt tolta, mígnem elsodort egy várakozó veszélyes anyagot szállító gépjárművet. Az ütközés miatt kisbuszban utazók beszorultak és súlyosan megsérültek, a vonaton is többen sérülést szenvedtek. Az elsodort teherjármű vezetője szintén megsérült, ezért sokkos állapotba került. Emiatt nem tudja meghatározni, hogy milyen és mennyi veszélyes anyagot szállított.

hirdetés
Tótkomlós gyakorlat
Fotó: Katasztrófavédelem

A segélyhívás vételét követően a megyei főügyelet magas riasztási fokozatban riasztotta a helyszínre az orosházi és mezőkovácsházi hivatásos, a tótkomlósi önkormányzati, valamint a tótkomlósi és békéssámsoni önkéntes tűzoltó egyesületeket a helyszínre. Szintén megkezdte vonulását a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat és a Katasztrófavédelmi Mobil Labor. A műszaki mentést a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók együttes erővel a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett hajtották végre. Valamint a katasztrófavédelmi mobil labor döntéstámogató szerepet töltött be.

Fotó: Katasztrófavédelem

Az eseményről kiértesítésre került a település polgármestere, aki haladéktalanul elrendelte a települési köteles polgári védelmi szervezet parancsnokságának részleges aktivizálását. Továbbá riasztotta a települési önkéntes mentőszervezet állományát a beavatkozó erők tevékenységének támogatása érdekében. A bekövetkezett esemény nagyságrendjére, a várhatóan elhúzódó kárfelszámolásra, továbbá a hideg, télies időjárásra tekintettel a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója a helyszínre irányította a megyei igazgatóság felfújható sátrát, melyet kiegészítettek a Tótkomlósi Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság eszközei.

A jelentkező feladatok koordinálására operatív törzs került megalakításra, amely elvégezte a könnyű sérültek befogadásához kapcsolódó feladatokat, továbbá biztosította a települési mentőcsoport állományával közösen a melegedőhelyként kijelölt felfújható sátor működtetését – tájékoztatott a katasztrófavédelem.