Vádat emeltek a dombegyházi pénzhamisítók ellen

dombegyházi pénzhamisító

A Békés Megyei Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat 6 dombegyházi személlyel szemben, akik 2018 novemberében 160.000 forintnak megfelelő hamis pénzt készítettek Dombegyházán.

A bűnszövetség 28 éves irányítója 2018 novemberében hozta 4 társa tudomására, hogy „pénzt akar gyártani, és a nyomtatott pénzt el akarja majd passzolni Romániában”. A férfit társai, így korábbi élettársa, egyik barátja és egy nehéz anyagi helyzetük miatt befolyása alá került testvárpár a jövedelemszerzés reményében támogatták elképzelésében.

hirdetés

A bűnszövetség vezetője terve megvalósításához 2018. november 26-án eladta a gyermeke tulajdonában lévő személygépkocsit, majd az így szerzett pénzből egy gyulai szaküzletben nyomtatót és egyéb olyan műszaki cikkeket vettek a bűntársak, amelyekkel a hamis pénzt elő lehet állítani. A nyomtatót egy számítógép szereléssel foglalkozó dombegyházi férfi helyezte üzembe, és a vádlottak kérésére bemutatta, hogyan lehet 500 és 1.000 forintos címletű hamis bankjegyeket előállítani, amivel segítséget nyújtott a pénzhamisításhoz.

Ezután a bűnszövetség vezetőjének irányítása mellett az előállítás feladatát megosztva kezdtek a vádlottak 500, 1.000, majd 10.000 forintos címletű bankjegyek hamisításához. Míg egyikük a nyomtatót kezelte, a másik a hamis bankjegyeket méretre vágta, további társuk testápolós kézzel „koszolta” azokat a valósághűbb hatásért, negyedik társuk pedig a minőséget ellenőrizte. Ennek eredményeképpen 2018. november 26-án és 27-én 160.000 forintnak megfelelő hamis pénz készült.

A következő napokban a vádlottak vezetője a befolyása alatt álló testvérpárt magával vitte Battonyára, Mezőhegyesre, Pitvarosra és Dombegyházára, ahol különböző üzletekben vásároltatott velük 5 db hamis 500 forintos címletű és 6 db 1.000 forintos címletű bankjeggyel. A vásárlások azonban csak részben voltak sikeresek, ugyanis az eladók három üzletben is észlelték, hogy hamisak a bankjegyek, így azokat visszautasították. A vádlottak ezen túlmenően pontosan meg nem határozható számú hamis pénzt Romániában is forgalomba hoztak. A bűntársakat végül 2018. december 4-én vette őrizetbe a rendőrség.

A Békés Megyei Főügyészség pénzhamisítás bűntette miatt emelt vádat 6 személlyel szemben, akik közül öten a bűnszövetség tagjai voltak, míg a technikai hátteret biztosító férfi bűnsegédje volt a tevékenységnek. A bűnszövetség tagjainak cselekménye 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető.  A főügyészség a bűnszövetség irányítójával és a szintén vezetői szerepet vállaló barátjával szemben beismerés esetére is végrehajtandó börtönbüntetést, míg további 4 társukkal szemben felfüggesztett szabadságvesztés büntetés kiszabására tett indítványt a Gyulai Törvényszék felé. A bűnszövetség két irányítója letartóztatásban várja a bírósági eljárást – tájékoztatott a Békés Megyei Főügyészség.

hirdetés