Hazaérkezett Munkácsy több festménye

Munkácsy Fotó: Körös Hírcentrum

A közelmúltban több, korábban Békéscsabán láthatott Munkácsy-festmény érkezett vissza a megyeszékhelyre. Kiegészülve egy valódi különlegességgel.

hirdetés

2017-ben bezárt egy időre a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. Pályázati forrásból jelentős felújítások történtek az intézményben. A felújítás kezdetekor a Magyar Nemzeti Galéria a saját képeit, összesen öt Munkácsy-festményt elvitetett Budapestre. Ezek a képek az állandó Munkácsy-kiállítás részét képezték, és képezik majd a jövőben. A festményeket az eltelt időben restaurálták, megtisztították, most pedig visszahozták Békéscsabára.

hirdetés

Azonban az öt korábbi képen túl más is érkezett. A múzeum ismét mert nagyot álmodni, és elkért egy olyan alkotást is, ami eddig nem szerepelt Békéscsabán, csak egyszer lett bemutatva. A Sirató asszonyok a keresztfánál című kép igen jelentős a megyeszékhely számára. Ando György, a múzeum igazgatója megosztotta történetét. Gróf Andrássy Gyula egykori miniszterelnök özvegye rendelte meg a képet Munkácsytól, aki szoros kapcsolatot ápolt a politikussal. Andrássy gróf Tőketerebesen élt, a Munkácsy és a tőketerebesi múzeum már évtizedek óta együttműködik. A festmény az Andrássy-mauzóleumból Budapestre került. A két intézmény közötti munkának, jó viszonynak az egyik ékes példája, hogy amikor a 170-es Munkácsy-évfordulót ünnepelte Békéscsaba, akkor a kép keretezett digitális másolatát a testvértelepülésnek ajándékozta.

 

hirdetés