December 15-én lép életbe az új vasúti menetrend

menetrendek, március 15, talált, Vasutas, online, közlekedési, vasúti, utazási, október, nemzetközi, MÁV, vonat, Munkanap Fotó: Körös Hírcentrum

December 15-én vasárnap lép életbe a MÁV-START 2019/2020-as menetrendje. Az új vasúti menetrend számos olyan változást hoz az utasok számára, ami bővíti a választható vonatok számát és minőségét, figyelembe veszi az utazási szokásokat, javítja a szolgáltatási színvonalat.

A fontosabb változások között szerepel, hogy Zalaegerszegre InterCity vonattal lehet eljutni. Göcsej InterCity néven kétóránként, napi 7 pár vonat közlekedik gyorsvonati kocsikkal kiegészítve Budapest–Székesfehérvár–Veszprém–Zalaegerszeg között. Ennek köszönhetően 17-34 perccel csökken a menetidő. Budapest és Szombathely között – Veszprémen át – kétóránként közlekednek a Bakony IC-k. Az új, ütemes menetrend eredményeként megvalósul Győr és térségének közvetlen balatoni vasúti összeköttetése. A Győr–Celldömölk–Keszthely–Balatonszentgyörgy viszonylatban kétóránként napi 7 pár InterRégió vonat közlekedik.

hirdetés

Rövidebb lesz a pécsi InterCity-k menetideje, Budapest és Kaposvár között változik az IC-k közlekedése. Budapest és Szeged között vasárnaponként Televonat közlekedik, változik az InterCity-vonatok közlekedése és megállási rendje. Az esztergomi elővárosi vonalon, napközben nagyobb a vonatkínálat és egyenletesebb az eloszlásuk; Budapest és Piliscsaba között munkanapokon átlagosan 15 percenként fognak a vonatok közlekedni. A váci zónázó vonatok közlekedését kiterjesztik a reggeli és az esti órákra, ennek eredményeként tovább nő a kínálat.

A Mezőzombor–Sátoraljaújhely vonalszakasz villamosításának eredményeként az eljutási idő Miskolc és Sátoraljaújhely között átlagosan 5 perccel csökken, míg a leggyorsabb eljutást biztosító Budapest–Sátoraljaújhely viszonylatú, pénteken illetve vasárnap közlekedő közvetlen IC vonatpár menetideje mintegy 35 perccel lesz rövidebb. Szamos néven egy új vonatpár közvetlen vasúti összeköttetést teremt Szatmárnémeti és Budapest, illetve Bécs között.

Az új menetrenddel kapcsolatos, rendszeresen frissülő tartalom az alábbi linkre kattintva érhető el.

Nőtt a vonattal közlekedők száma

A kialakított menetrendeknek, a jegyértékesítés korszerűsítésének, a pályafejlesztéseknek, a felújított kocsiknak és az új motorvonatoknak köszönhetően 2015-től négy év alatt 138,2 millióról 141,8 millióra nőtt a MÁV-START utasszáma. A növekedés leginkább a nagy elővárosi forgalmat lebonyolító szakaszokon kiugró. A tavalyihoz képest az első három negyedévben közel 1 százalékkal nőtt a MÁV-START vonatain utazók száma, idén szeptember végéig 105 millió utast szállított a vasúttársaság. A Budapest–Hatvan vasútvonalon zajló felújítással járó módosítások és a pótlóbuszozás jelentős csökkenést okozott az érintett vonalakon, ám a nagyobb forgalmat lebonyolító vonalak közül 20 százalék feletti mértékben nőtt az utasszám. A Budapest–Esztergom vonalon 710 ezerrel, a Budapest–Tatabánya szakaszon 640 ezerrel, a Budapest–Kunszentmiklós-Tass szakaszon 320 ezerrel többen választották a vasúti utazást.

A nemzetközi vasúti utasforgalom évek óta folyamatosan nő. 2019 első három negyedévében a vasúttársaságok közötti el- és leszámolás alapján a nemzetközi utasforgalom 2,48 millió főt tett ki, ami az egy évvel korábbi azonos időszakához képest több mint 6 százalékos növekedést jelent, a menetdíjbevétel pedig meghaladta a 8 milliárd forintot, ami 12 százalékos emelkedés. A legnépszerűbb célország Ausztria, ide az előző évhez képest 4 százalékkal többen, 965 ezren utaztak. A legnépszerűbb éjszakai úti cél pedig Zürich a MÁV-START kínálatából. A legdinamikusabban az Ukrajnába irányuló személyszállítás nőtt: a MÁV-START Kárpátaljára közlekedő vonatain 2019 első három negyedévében 194 ezren utaztak, 64 százalékkal többen, mint egy évvel korábban; a menetdíjbevétel pedig duplájára emelkedett. Szintén átlagon felül, 12-13 százalékkal bővült az Erdélybe és Németországba utazók száma is. 2019 első 9 hónapjában háló- és fekvőhelyes kocsiban közel 170 ezren utaztak.

A motorvonatok is hadrendbe állnak

A fejlődés az utazási kényelem, komfort terén a jövőben sem áll meg. 2020-tól az új járműbeszerzések révén az elővárosokban szinte teljes mértékben modern motorvonatok szállítják majd az utasokat. Először a legforgalmasabb Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon állnak forgalomba a KISS motorvonatok. Az összes emeletes jármű hadrendbe állításával 2022 őszére pedig Budapest elővárosában a Budapest–Lajosmizse vonal kivételével kizárólag modern FLIRT vagy KISS motorvonatok közlekednek majd – évente 60 millió ember utazását szolgálva.

A vonattal utazók körében egyre népszerűbb az online vásárlás, különösen az e-vonatjegy. 2019. október végéig már 11,6 millió jegyet vásároltak online (az internetes felületen és a MÁV alkalmazásban együtt), míg 2018-ban egész évben 9,4 millió, 2014-ben pedig még csak 3 millió volt ez a szám. Az internetes jegyvásárlási rendszerben 10-ből 9 esetben választják az e-vonatjegyet az utasok. A MÁV mobilalkalmazás már több mint 400 ezer okostelefonon érhető el, a jegyvásárlásra alkalmas verziót pedig 220 ezren töltötték le. Az új felhasználók több mint fele a nyári figyelemfelhívó kampány hatásának tudható be. Az eladott jegyek száma is jelentősen nőtt: jelenleg a jegyek 8,5%-át vásárolják meg az applikációban, míg az év elején ez az arány még csak 4,3% volt. A közeljövőben bérletvásárlási funkcióval bővül az alkalmazás – tájékoztatott a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság.