Sétával hívták fel a figyelmet a HIV-szűrésre a Lánchídon

HIV Fotó: MTI/Mónus Márton

Sétával hívták fel a figyelmet szakemberek és civil szervezetek a HIV-szűrés fontosságára és a betegség megelőzésére az AIDS-világnap alkalmából vörös fénnyel kivilágított Lánchídon vasárnap délután – közölték a szervezők az MTI-vel.

A közlemény szerint továbbra is kevesen járnak szűrésre. Magyarországon minden negyedik ember már csak a betegség előrehaladott, AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. A tavaly kiszűrt 229 új HIV-fertőzött közül 57-en már AIDS-stádiumban voltak. A Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint pedig 16-an belehaltak az AIDS-betegségbe – tudatták.

hirdetés

Hozzátették, hogy 2018-ban 1,7 millióan fertőződtek meg a HIV-vírussal a világon, és 770 ezren haltak meg a fertőzéssel összefüggésben. Azt írták, hogy Szlávik János, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológus főorvosa szerint a HIV-szűrés azért fontos, mert az időben elkezdett kezelés mellett a fertőzöttek teljes életet élhetnek, és gyakorlatilag nem fertőznek tovább. Magyarországon azonban jelenleg körülbelül 3000-4000 HIV-fertőzött van, és közülük csupán kétezren kapnak kezelést – tette hozzá.

hirdetés

Közölte, hogy a rizikócsoportba tartozóknak – homoszexuálisak, prostituáltak, intravénás droghasználók – rendszeresen, évente legalább egyszer ajánlott a szűrővizsgálat. Emellett azonban továbbra is fontos a megfelelő védekezés, az óvszerhasználat, amely több nemi úton terjedő betegség – szifilisz, gonorrhoea – ellen is védelmet nyújt. A közleményben tájékoztattak arról is, hogy Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás. Itt előzetes bejelentkezés nélkül végezhető el a HIV- és hepatitis C-szűrés. Az eredmény 20 perc alatt elkészül. A szűrőhelyek aktuális listája és további információ a www.hivszures.hu oldalon található.

Az AIDS elleni világnap megtartásáról 1988-ban döntött az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Nagyjából 37 millió HIV-fertőzött él a világon, a legtöbben Afrikában, és kellő anyagi források hiányában csak mintegy 60 százalékuk kap kezelést – írja az MTI.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!