Nevelj föl egy fát címmel indult faültetési program Gerlán

Fotó: Körös Hírcentrum

Nevelj föl egy fát címmel, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő támogatásával indított programot a napokban a Közösség a Fejlődésért Egyesület. A programot elindító első faültetésre a Gerlai Általános Iskola partnerségével került sor.

A program során az általános iskolás gyerekek felső tagozatba lépéskor elültetnek egy fát, melyet az általános iskola befejezéséig gondoznak. Ez a program segíti az iskolások környezettudatosságának kialakítását, erősíti a társadalmi felelősségvállalásukat, építi az osztályközösséget és erősíti szűkebb környezetükhöz való kötődésüket. A program további számos lehetőséget biztosít a gyermekek környezetvédelmi, környezetismereti, szociális és egyéb ismeretei, készségei bővítésére.

hirdetés

A „Nevelj föl egy fát” program kezdő eseményén tizenegy, ötödik osztályos diák ültetett el egy-egy fát, amelyeknek a gondozását vállalták általános iskolába járásuk végéig. A program indításán – a tanulók és tanáraik mellett – részt vett Herczeg Tamás országgyűlési képviselő, a Közösség a Fejlődésért Egyesület, és a Gerlai Wenckheim Társaság. A tizenegy kőrisfacsemete  elültetése csupán a kezdet. Herczeg Tamás arra hívta fel a figyelmet, hogy a munka java csak ezután következik. Ha sikeresen végzik a gyerekek a vállalt feladatot, akkor a fák akár száz évig is élhetnek, évtizedeken keresztül lehet bennük gyönyörködni. Hiszen egy fa gondozása nem csupán az ültetésből áll. Később is visszajárhatnak, büszkén mutathatják meg ismerőseiknek a saját növényeiket.

Békéscsabán egyre több faültetési akció indul. Hosszú távon az a képviselő szándéka, hogy a választókerülete minden intézményében ez megtörténhessen. A Gerlán elültetett kőrisek 3-4 év múlva lombosodni fognak, árnyékot adva így a játszótérre érkezőknek. Ráadásul a gyerekek is nagyon sokat tanulhatnak a programok során a környezetről, a növényekről. Bár azt Herczeg Tamás is megjegyezte, hogy már most pontosan tudják, mennyire hasznos egy fa.

Petrovszki Zoltánné, az iskola intézményvezetője hozzátette, hogy Gerlán nagyon sok a szabad terület, ezért a gyerekek sokat lehetnek természetközelben. Ez a faültetés is egy jó alkalom volt erre. Mind a gyerekek, mind az osztályfőnökök nagyon örültek a lehetőségnek. Az ötödikesek sokat vannak a játszótéren, így figyelemmel kísérhetik a fák növekedését.