Szemészeti szűrőbusz a legnehezebb helyzetű településeken

szemészeti Fotó: Nógrád Megyei Kormányhivatal

A Felzárkózó települések hosszú távú programja keretében szemészeti vizsgálóbusz indul a 300 legnehezebb helyzetű településre, hogy a gyermekek szembetegségeit időben felfedezzék, és kezelni tudják. A program a Belügyminisztérium, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat együttműködésében valósul meg.

hirdetés

A 300 legszegényebb település közül 2019-ben 31 helyszínen indultak segítő programok. Ezek részek az a vizsgálóbusz, melyet a legmodernebb szemészeti eszközökkel szereltek fel. A járművel gyermekszemészeti szűrésekre specializálódott optometrista szakemberek érkeznek a települések iskoláiba és óvodáiba. A szűrés ideje alatt videokonferencia rendszeren keresztül szemész szakorvos is rendelkezésre áll, aki online megtekintheti a műszeres vizsgálati eredményeket. Azokat a gyermekeket, akiknél ez indokolt, személyesen viszik szakorvoshoz.

hirdetés

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat több mint egy évtizede kezdte el szemészeti programját, amely Látás ajándékba! néven vált ismertté. A programot az a felismerés alapozta meg, hogy a leszakadó településeken élő gyerekek látásromlását sokszor éveken át senki nem vette észre, és tíz gyermekből kettőnél ez maradandó károsodást okozott.

Ezt követően indultak a kistelepülésekre, a zsákfalvakba, a szegénysorokra szervezett szűrések. Gondot okozott az is, hogy az érintett családok többsége nem tudta kiváltani a gyerekeknek felírt szemüveget, ezért azokat a karitatív szervezet ingyenesen el is készíttette. A program azzal vált teljessé, hogy a gyerekek a helyszínre vitt készletből maguk választhattak keretet a szemüvegükhöz.

A Látás ajándékba! program során száznál több helyszínen több tízezer rászorulót vizsgáltak meg, és mintegy ötezer ajándék szemüveg készült el. A szemészeti program a 300 legszegényebb település helyszíneit felkereső szűrőbusszal dr. Domsa Patrícia szemészorvos szakmai felügyelete mellett zajlik – tájékoztatott a Belügyminisztérium.

hirdetés