A Békés Megyei Központi Kórház és az Orosházi Kórház szülészetét is fejlesztik

húsvét, szoptatás, szülészetét, gyermek, családbarát Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Pixabay

Ötvenhárom közfinanszírozott egészségügyi intézmény szülészetét fejlesztik 3,3 milliárd forintból. A korszerűsítés érinti a Békés Megyei Központi Kórházat és az Orosházi Kórházat is.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a család folytonosságának fontosságát hangsúlyozva azt mondta: az emberi élet értelme a gyermek. Hiszen bennük élünk tovább, ahogy nemzetünk, kultúránk, tradícióink, történelmünk is. A kellemes, családias körülmények között lezajlott szülés motivációt ad a további gyermekek vállalásához. Elősegíti az anya és gyermek közötti korai kötődés kialakulását, továbbá segít biztosítani a kisgyermek életkezdetének legoptimálisabb feltételeit.

A miniszter közlése szerint a kormány összesen 10 milliárd forintot fordít család- és bababarát szülészetek kialakítására. Első körben – 6,4 milliárd forintból – 44 kórházat fejlesztettek. A mostani második pályázati körben 10 fővárosi és 43 vidéki kórház infrastrukturális fejlesztéseit, illetve eszközbeszerzéseit finanszírozzák állami forrásból. A tájékoztatóból kiderül, hogy a Békés Megyei Központi Kórház 3 074 000 Ft-ot, az Orosházi Kórház 1 930 000 Ft-ot kap fejlesztésre.

Szólt arról, hogy a pályázat egyetlen feltétele volt, hogy a fejlesztéseket össze kell kötni képzésekkel is. Az anya- és bababarát szülészeti ellátással kapcsolatos graduális és posztgraduális képzési rendszer fejlesztésére 100 millió forintot különítettek el – közölte a miniszter.

A háttéranyagban hangsúlyozzák: a családbarát szülészet koncepció keretében a kabinet összesen 10 milliárd forintot fordít a magyarországi szülészeti infrastruktúra fejlesztésére és szakemberek továbbképzésére. Az első ütemben 44 kórház 6,4 milliárd forint támogatásban részesült. Ebből többek között szülészeti osztályokat, szülőszobákat, kórtermeket újítottak fel, komfortosabb, egyágyas szülőszobákat alakítottak ki.

A most megvalósuló második ütem céljai a szülészeti ellátás elméletének és gyakorlatának megváltoztatása; képzések, belföldi és külföldi tapasztalatcsere, módszertani fejlesztések támogatása; a várandósfelkészítés megerősítése; továbbá az anyatejgyűjtő állomások fejlesztése; és a szülés körüli időszak pszichés megerősítése. A második ütemben 53 intézmény 73 pályázatot nyújtott be, ugyanis egy kórház több osztálya is pályázhatott – tájékoztatott az MTI.