Hatalmas hőmérséklet-különbségek voltak ma az országban

nyár, meleg, időjárás, hőség, kánikula Fotó: Pixabay

Hatalmas hőmérséklet-különbségek: délen a 17 fokot is elértük, Borsodban helyenként csak 1 fok volt.

hirdetés

Óriási hőmérséklet-különbségek alakultak ki az ország északi és déli területei között. A délies áramlás mediterrán eredetű, enyhe levegőt szállít a Kárpát-medencébe, ami meg is látszik a hőmérsékleti értékeken. Az északi területeket és a nyugat határvidéket kivéve mindenhol 10 fok felett alakult a hőmérséklet, délen több helyen 15-16 fokot mutattak a hőmérők. Sőt Váralján 17,1 fokos csúcshőmérsékletet mértünk.

hirdetés

Kb.10-15 fokkal melegebb a levegő az 1979-2010 közötti átlaghoz képest. Melegrekordról azonban szó sincs, a jelenlegi rekordot az 1989-ben, Kisbéren mért 20 fok tartja.

A délies szél északra szorította be a nedvességet, ezért itt ködösebb, felhősebb volt az idő. A hőmérséklet pedig a legtöbb helyen 5 fok alatt alakult, nem egy helyen mindössze 1 fok volt. Az ország legmelegebb és leghidegebb pontja között tehát 16 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki, de a felhős, ködös terület határán, kis területen belül 10 fokos különbségek is előfordultak.

Kedden éri el a csúcspontját a decemberi hőhullám, így hasonló értékekre vagy kicsivel melegebbre is készülhetünk – írja az Időkép.

hirdetés