Az építészeti értékeket mutatja be a Csabai házak almanachja

Csabai, épületek Fotó: Körös Hírcentrum

Ma mutatja be új évkönyvét a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum. A Csabai házak almanachja mind a lakosság, mind a szakma számára információgazdag olvasmánynak ígérkezik. A részletekről Szakál Veronikát, a múzeum történészét és a kötet szerkesztőjét kérdeztük.

A hagyományokhoz híven 2019 decemberében jelenik meg a Munkácsy Mihály Múzeum új évkönyve, a Csabai házak almanachja. Az ünnepi kötetbemutatóra 2019. december 17-én kedden 17 órától Békéscsaba Polgármesteri Hivatala Dísztermében kerül sor. Az Ami csabai… sorozat újabb tagja tökéletesen illeszkedik az eddigiek sorába, hiszen Békéscsaba egy eddig talán kevésbé ismert oldalát is felfedi.

hirdetés

Dénes Attila, a könyv szerzője csabai születésű. Jelenleg ugyan nem Békéscsabán él, azonban egy blogban rendszeresen foglalkozik a város egy-egy épületével. Egészen a tervektől a mai hasznosításig nyomon követhetjük, hogyan zajlott például a városi templomok sorsa. Írásai a szakma számára is hiteles forrásul szolgálnak, hiszen elég komoly levéltári kutatások is megelőzik.

A múzeum kereste meg Dénes Attilát, hogy írásai egy részét évkönyv formájában kiadná. Olyan 130 épületet mutatnak be, több közismert, néhány mellett pedig gyakran csak elsétálnak a csabaiak is. Szándékosan választottak olyanokat is, amelyek már nem láthatóak. Az épületeket funkció szerint csoportosították, ám nagy részük ma már teljesen más szerepet tölt be a város életében, mint akkor, amikor felépítették.

A Szakál Veronikával készült interjút itt meghallgathatják: