Negyven hagyomány felvételéről döntött az UNESCO bizottsága

hagyomány Fotó: Svitlana Pakhlova

Negyven hagyomány felvételéről döntött az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének szellemi kulturális örökség megőrzésével foglalkozó kormányközi bizottsága, amely a hétvégén zárta 14. ülésszakát Bogotában.

hirdetés

A testület öt elemmel bővítette a sürgős védelmet igénylő szellemi kulturális örökség listáját. Bekerült a botswanai veekuhane közösség seperu nevű néptánca és a hozzá kapcsolódó gyakorlatok. Valamint a szent helyként tisztelt kenyai Kit Mikayi sziklaformációhoz kötődő rituálék. Továbbá a mauritiusi sega zenének a Chagos-szigeteki típusa. Illetve a Fülöp-szigeteki subanon törzs buklog nevű hálaadási rituáléja és a fehéroroszországi Jurauszki Karahod tavaszi rítus – olvasható a szervezet honlapján.

hirdetés

Harmincöt hagyomány került fel az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára. Köztük a mongóliai kumiszkészítés technikája és a hozzá kapcsolódó eszközök. Továbbá a korai kereszténység idején született bizánci zene, a thai masszázs, a 470 éves brüsszeli Ommegang körmenet, a türkmén kézi szőnyegkészítés. Valamint a hagyományos török íjászat, a datolyapálma és a hozzá kötődő mesterségek, társadalmi és kulturális hagyományok, gyakorlatok. Felkerült a listára az alpinizmus, az ír hárfázás, a kirgiz férfi fejfedő (Ak-kalpak) viseléséhez és készítéséhez kötődő ismeretek, hagyományok. Valamint az indonéz-szigetvilág őshonos harcművészete, a silat.

A bizottság első ízben döntött úgy, hogy eltávolít egy hagyományt a szellemi kulturális örökség listájáról. A belgiumi Aalst városának híres karneválja régi antiszemita sztereotípiákra hajazó bábuk felvonultatásával váltott ki idén széles körben felháborodást.

A testület a jó megőrzési gyakorlatok regiszterébe vette fel az eltűnőfélben lévő kolumbiai mesterségek megőrzésére irányuló projektet, valamint a venezuelai pálmafalevél-gyűjtés hagyományának megőrzését szolgáló programot. A bizottság továbbá irányelveket fogadott el a természeti vagy ember okozta katasztrófák, vagy konfliktusok által fenyegetett szellemi kulturális örökségek megőrzésére vonatkozóan.

A kormányközi bizottság 15. ülésének Jamaica fővárosa, Kingston ad otthont 2020. november 30. és december 5. között – számolt be az MTI.

hirdetés